PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Lidia Zonn-Karabasz

Lidia Zonn-Karabasz
URODZONA: 17 maj 1934, Wilno
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 MONTAŻ (96)
2008
Co w bagażu?
Montaż
2004
Spotkania
Montaż
2000
Horoskop
Montaż
1999
O świcie i przed zmierzchem
Montaż
1998
Żeby nie bolało
Montaż
1998
Żeby nie bolało
Montaż
1993
Okruchy z ulicy Żelaznej i okolicy (październik 93)
Montaż
1987
Odchodzące ślady - Wrocław 1945
Montaż
1987
Urszula i Leszek. Rozmowy rodzinne
Montaż
1986
Dokumentacja
Montaż
1984
Cień już niedaleko
Montaż
1984
Łódzki życiorys
Montaż
1983
Kraczewice - fragmenty rozmów, 1983
Montaż
1981
Próba materii
Montaż
1981
Narodziny Solidarności
Montaż
1980
Dworzec
Montaż
1980
Zmienna ogniskowa
Montaż
1979
Rekonstrukcja
Montaż
1979
Na stacji
Montaż
1979
Dialog
Montaż
1979
Jak wiele dróg
Montaż
1979
Poczta gdańska 1 września 1939
Montaż
1979
Inaczej
Montaż
1979
Cięcie
Montaż
1978
Przenikanie (obserwacje z pierwszej fazy)
Montaż
1978
Temat sportowy
Montaż
1978
Siedem kobiet w różnym wieku
Montaż
1977
Nie wiem
Montaż
1977
Lato w Żabnie
Montaż
1977
Z punktu widzenia nocnego portiera
Montaż
1977
We dwoje
Montaż
1977
Koszalin
Montaż
1977
Szpital
Montaż
1977
Zegarek
Montaż
1976
Film nr 1650
Montaż
1976
Wszyscy dla wszystkich
Montaż
1976
Szkic etnograficzny
Montaż
1975
Wyścig o życie
Montaż
1975
Personel (TV)
Montaż
1975
Próg
Montaż
1975
Życiorys
Montaż
1974
Wspólny problem
Montaż
1974
Prześwietlenie
Montaż
1974
Wizyta
Montaż
1974
Trzy kolekcje
Montaż
1974
Pierwsza miłość
Montaż
1974
Zaczynali...
Montaż
1974
Satysfakcja
Montaż
1974
Dziennik okrętowy
Montaż
1973
Wejść między ludzi
Montaż
1973
Happy end
Montaż
1973
Z rękopisów
Montaż
1973
Wyjść między ludzi
Montaż
1973
Happy end
Montaż
1973
Murarz
Montaż
1973
Krystyna M.
Montaż
1972
Przed...
Montaż
1972
Homo ludens
Montaż
1972
Podstawy BHP w kopalni miedzi
Montaż
1972
Robotnicy 1971: nic o nas bez nas
Montaż
1972
Gospodarze
Montaż
1972
Między Wrocławiem a Zieloną Górą
Montaż
1971
Jak będziemy mieszkać
Montaż
1971
W takim niedużym mieście...
Montaż
1971
Przed rajdem
Montaż
1971
Na torach
Montaż
1970
Młodzi z Brzózy
Montaż
1969
Z miasta Łodzi
Montaż
1969
Druga Wiosna Ludów
Montaż
1968
Michał
Montaż
1968
Wersal-Poczdam
Montaż
1968
Wersal - Poczdam
Montaż
1967
Ucieczka na Mazury
Montaż
1967
Pracowite leniuchowanie
Montaż
1967
Spadachron SPR-10
Montaż
1966
Pawiak
Montaż
1965
Urodzeni w roku 1944
Montaż
1965
Zadanie do wykonania
Montaż
1965
Na progu
Montaż
1965
Etiuda sportowa
Montaż
1965
Wieś nad Bugiem
Montaż
1964
Dwie naprawy
Montaż
1964
Jazz in Poland
Montaż
1964
Docent H. (TV)
Montaż
1963
100 lat
Montaż
1963
Ptaki
Montaż
1963
Nieobecni
Montaż
1962
Tu gdzie żyjemy
Montaż
1962
Trzecia młodość
Montaż
1962
Wieża malowana
Montaż
1962
Pierwszy krok
Montaż
1961
Postęp techniczny na PKP
Montaż
1961
Portret małego miasta
Montaż
1960
Muzykanci
Montaż
1960
Trochę inny świat
Montaż
1960
Ludzie w drodze
Montaż
 PION REŻYSERSKI (14)
1993
Marynka. O poznańskim gimnazjum im. Św. Marii Magdaleny
Reżyser
1991
Szkoła
Reżyser
1987
Odchodzące ślady - Wrocław 1945
Współpraca
1986
Dokumentacja
Reżyser
1984
Łódzki życiorys
Reżyser
1983
Kraczewice - fragmenty rozmów, 1983
Współpraca
1978
Do życiorysu miasta
Współpraca
1976
Z marszu...
Współpraca
1974
Punkt widzenia
Współpraca
1973
Z rękopisów
Reżyser
1966
Kroki
Współpraca
1964
Pojedynek
Współpraca
1962
Z dokumentów walki
Reżyser
1962
Tu gdzie żyjemy
Reżyser
 SCENARIUSZ (12)
1993
Marynka. O poznańskim gimnazjum im. Św. Marii Magdaleny
Scenariusz
1991
Szkoła
Scenariusz
1985
Były tam...
Scenariusz
1980
Zmienna ogniskowa
Scenariusz
1979
Rekonstrukcja
Scenariusz
1979
Inaczej
Scenariusz
1975
Próg
Scenariusz
1974
Zaczynali...
Scenariusz
1973
Wejść między ludzi
Scenariusz
1973
Z rękopisów
Scenariusz
1973
Wyjść między ludzi
Scenariusz
1965
Moja ulica
Scenariusz
 DŹWIĘK (11)
1979
Inaczej
Montażysta dźwięku
1975
Próg
Montażysta dźwięku
1974
Wspólny problem
Montażysta dźwięku
1973
Wejść między ludzi
Montażysta dźwięku
1965
Moja ulica
Montażysta dźwięku
1965
Wieś nad Bugiem
Montażysta dźwięku
1963
Ptaki
Montażysta dźwięku
1962
Wieża malowana
Montażysta dźwięku
1960
Muzykanci
Montażysta dźwięku
1960
Wśród ludzi
Montażysta dźwięku
1960
I klasa
Montażysta dźwięku
Opis
Montażystka oraz scenarzystka filmów dokumentalnych. Na przełomie lat 50. i 60. Absolwentka Wydziału Reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi (1959). Wkrótce potem rozpoczęła pracę w warszawskiej Wytwórni Filmów Dokumentalnych. Montowała obraz, dźwięk lub jedno i drugie w tak znanych filmach polskiej szkoły dokumentu, jak "Muzykanci" i "Węzeł" Kazimierza Karabasza (swego przyszłego męża), "Album Fleischera" Janusza Majewskiego, "Płyną tratwy" Władysława Ślesickiego, "Próg" Danuty Halladin, "To jest jajko" Andrzeja Brzozowskiego, "Dzień dobry, dzieci" Ireny Kamieńskiej. Współpracowała z Krzysztofem Kieślowskim przy większości jego dokumentów z tamtego okresu: "Życiorysie", "Z punktu widzenia nocnego portiera", "Szpitalu", "Siedmiu kobietach w różnym wieku" - by wymienić najgłośniejsze. Była montażystką (wspólnie z Marią Czołnik) nakręconych pod kierunkiem Kieślowskiego i Zygadły "Robotników 1971: Nic o nas bez nas". Nadała kształt montażowy filmom Bohdana Kosińskiego: "Na torach", "Budowałem miasto", "Narodziny Solidarności". Z Marcelem Łozińskim zrobiła słynną "Wizytę" i "Film nr 1650" - satyrę na absurdy inwentaryzacji. Zonn zmontowała niewiele filmów fabularnych, m.in. "Lokisa" Janusza Majewskiego, "Personel" Kieślowskiego, "Cień już niedaleko" Karabasza. Lidia Zonn jest również scenarzystką i reżyserem kilku dokumentów, np. "Szkoły" oraz "Z rękopisów". Laureatka Nagrody Stowarzyszenia Filmowców Polskich za całokształt osiągnięć artystycznych (2012). Odznaczona Srebrnym Medalem "Zasłużony Kulturze - Gloria Artis" (2013).
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll