PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Marek Frąckowiak

Marek Frąckowiak
URODZONY: 16 sierpień 1950, Łódź
ZMARŁ: 06 listopad 2017 w wieku 67 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 AKTOR (90)
2015
Toast
Ojciec
2013
W ukryciu
pan Wiktor
2011
Wygrany
Profesor Wittek
2009
Popiełuszko. Wolność jest w nas
ksiądz Teofil Bogucki
2008
Król i królik
(głos)
2007
Generał polskich nadziei... Władysław Anders 1892 - 1970
generał Bronisław Duch
2007
Jutro idziemy do kina
podkomisarz policji
2007
Generał polskich nadziei... Władysław Anders 1892 - 1970
generał Bronisław Duch
2005
Jan Paweł II: Nie lękajcie się
Generał Wojciech Jaruzelski (polski dubbing) (głos)
2002
Tristan i Izolda
Morholt, polski dubbing (głos)
2001
Przedwiośnie
uczestnik zebrania komunistów
2000
Bajland
dziennikarz TV
1999
O największej kłótni
Aho (głos)
1999
Ogniem i mieczem
wachmistrz na weselu ukraińskim
1999
O zabawkach dla dzieci
Pigu (głos)
1999
Jak Gyom został starszym panem
Policjant; nie występuje w napisach (głos)
1996
Matka swojej matki
podchmielony facet w kawiarni
1995
Doktor Semmelweis
wykłądowca przeprowadzający autopsję
1995
Młode wilki
Rybczyński, właściciel sklepu
1995
Pułkownik Kwiatkowski
1994
Król Lew
Banzai(polski dubbing)
1994
Zawrócony
milicjant w sali ze zdjęciami
1994
Szczur
goryl Nieznajomego
1993
Pajęczarki
1993
Balanga
lekarz
1993
Goodbye Rockefeller
Dzięcioł
1992
Psy
Kazek
1992
Felix Dzierżyński ląduje w Warszawie
1992
Wielka wsypa
współwięzień Branickiego
1991
Przeklęta Ameryka
1991
Skarga
SB-ek, organizator pogrzebu Stefana
1990
Historia niemoralna
mężczyzna w lokalu
1990
Zabić na końcu
strajkujący robotnik - strażnik
1990
Kapitan Conrad
1990
Mój Izkor. Pamięci tych, którzy odeszli na zawsze.
1990
Armelle
zawiadowca stacji
1989
Tryumf ducha
oficer SS
1989
Gorzka miłość
dowódca partyzantów
1989
Po upadku
milicjant przy przesłuchaniu sanitariusza
1989
Virtuti
szef dywizji
1988
Nowy Jork - czwarta rano
strażnik więzienny
1988
Alchemik
Korwin
1988
Zmowa
Wiśniak, pracownik prosektorium
1988
Dotknięci
dziekan Leon
1988
Chichot Pana Boga
skazaniec w programie Sandry Kovacs
1988
Piłkarski poker
1988
Jemioła
listonosz
1988
Pamięć i legenda
pułkownik A. Siwicki
1987
Cesarskie cięcie
ksiądz
1987
Między ustami a brzegiem pucharu
Adam Głębocki, narzeczony Jadwigi
1987
Misja specjalna
kierowca
1987
Wielki wóz
oficer
1986
Kołysanka
cekaemista
1986
Epizod Berlin - West
Krzysztoń, działacz emigracyjny
1986
Prywatne śledztwo
lekarz
1986
Wcześnie urodzony
elektryk Szostlik
1986
Weryfikacja
żołnierz sprawdzający samochód Janusza
1986
Kurs na lewo
milicjant
1985
Tate
wachmeister
1985
Dłużnicy śmierci
"Płomień" vel "Siarka"
1985
Sam pośród swoich
kapitan "Żbik" Lenczak
1985
Obcy w domu
Jan
1985
Rajska jabłoń
mężczyzna wynajmujący mieszkanie od Kwiryny (nie występuje w napisach)
1985
C.K. Dezerterzy
Bernstein
1985
Epizod Berlin West
Krzysztoń, działacz emigracyjny
1985
Starzy znajomi
milicjant
1984
Przyspieszenie
gość weselny
1983
Na odsiecz Wiedniowi
dowódca
1983
Fachowiec
robotnik Andrzej
1983
Nadzór
tajniak aresztujący Klarę
1983
Ostrze na ostrze
Aleksander Dydyński
1981
Krach operacji „Terror”
Janek
1978
Azyl
Bogdan Piotrowski
1978
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz
chirurg biorący udział w teleturnieju
1977
Rebus
Marek
1977
Wesołych świąt
chłopak z szampanem (nie występuje w napisach)
1977
Granica
szofer Ziembiewicza
1976
Złota kaczka
żołnierz Jan Boducha
1976
Koncert pre pozostałych
1976
Mgła
Krasny
1975
Grzech Antoniego Grudy
1975
Moja wojna, moja miłość
żołnierz maruder (nie występuje w napisach)
1975
Niespotykanie spokojny człowiek
Tadek, syn Włodków
1974
Głowy pełne gwiazd
polski żołnierz
1974
Pójdziesz ponad sadem
wózkarz
1974
Urodziny Matyldy
Jarząbek
1973
Szkic do sześciu części
1972
Anatomia Miłości
Andrzej
1972
Opis obyczajów
Michał
1971
Zabijcie czarną owcę
Tymon
 DŹWIĘK (1)
2000
Przy torze kolejowym
Dźwięk
 PRODUKCJA (1)
2008
Solo
Koproducent
Opis
Absolwent wydziału aktorskiego PWSFTviT w Łodzi (dyplom w 1974 r.). Występował na scenach warszawskich Teatrów: Nowego, Współczesnego, Popularnego, Na Woli, Rozmaitości, Adekwatnego, Rampa. Zadebiutował w filmie Jerzego Passendorfera "Zabijcie czarną owcę" (nagroda filmowa San Sebastian 1972 r.). Zagrał ponad 200 ról filmowych. Spośród jego najważniejszych kreacji aktorskich można wymienić m.in. te w "Niespotykanie spokojnym człowieku", "Między ustami a brzegiem pucharu", "Anatomii miłości", "Pójdziesz ponad sadem", "Alternatywach 4", "Azylu", "CK dezerterzy", "Przyłbicach i kapturach", "Polskich drogach", "07 zgłoś się", "Crimen", "Kuchni Polskiej", "Domu", "Żegnaj Rockefellerze", "Psach", "Wilkach", "Ogniem i Mieczem", "Teraz albo Nigdy", "Popiełuszko Wolność Jest w Nas " oraz w popularnych serialach takich jak "Miasteczko", "Miodowe lata" "Samo Życie" , "Gliny", "Pierwsza miłość, "Trzeci Oficer ", "Plebania " , "Ekipa", "Czas Honoru", "Ranczo ", "Klub Szalonych Dziewic", "Wygrany", "Szpilki na Giewoncie", "Hotel 52","Galeria". W 2001 roku założył Fundację Przyjaciół Sztuk AUREA PORTA, której celem jest wspieranie kultury oraz inicjatyw artystycznych. Felietonista i karykaturzysta . Pracuje również w radio. Często użycza głosu w filmach dubbingowanych. Odznaczony Brązowym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis" (2016).
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll