PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Lucjan Szołajski

Lucjan Szołajski
URODZONY: 08 listopad 1930, Warszawa
ZMARŁ: 04 czerwiec 2013 w wieku 82 lat, Warszawa
Filmografia
 INNE (19)
1998
Pani od seksu
Lektor
1984
W dawnym Poznaniu
Lektor
1982
Małe mieszkanko
Lektor
1980
Na każde wezwanie
Lektor
1980
Szczecinianin numer pierwszy
Lektor
1977
Szansa dla młodych
Lektor
1976
Płocka petrochemia
Lektor
1973
Wejść między ludzi
Lektor
1973
Wyjść między ludzi
Lektor
1969
63 dni
Lektor
1968
Mistrz szuka następcy
Lektor
1963
Przykład
Lektor
1962
Automaty
Lektor
1962
Było nie było nr 1/62
Lektor
1962
Kiedy nastaje lato
Lektor
1962
Na trasie
Lektor
1962
Ssaki morskie
Lektor
1961
Odpowiedź
Lektor
1960
Trochę inny świat
Lektor
 PION REŻYSERSKI (1)
1978
Do życiorysu miasta
Współpraca
Opis
Lektor filmowy i telewizyjny. Debiutował w latach 50. - sam zgłosił się do telewizji z pytaniem, czy mógłby spróbować swoich sił w tym zawodzie. Nie tylko podkładał głos bohaterom zagranicznych filmów i seriali, ale także pracował przy realizacji filmów dokumentalnych. Jego głos zapadł w pamięć także miłośnikom kaset VHS. Szołajski czytał listy dialogowe do największych hitów kina sensacyjnego - "Milczenia owiec", "Uniwersalnego żołnierza, "Terminatora". Szacuje się, że współpracował przy polonizacji około 20 tysięcy tytułów.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2021
Scroll