PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Barbara Rachwalska

Barbara Rachwalska
URODZONA: 13 kwiecień 1922, Warszawa
ZMARŁA: 23 grudzień 1993 w wieku 71 lat, Warszawa (Polska)
Filmografia
 AKTORKA (46)
1988
I skrzypce przestały grać
pani Stefa, opiekunka Mary pod Oświęcimiem
1986
Boczny tor
Jadwiga Wiśniewska
1986
Bliscy ludzie
1984
Szaleństwa panny Ewy
ciotka Halicka
1983
Złe dobrego początki...
pani Gienia
1983
Fucha
Zaliwska
1982
Punkty za pochodzenie
matka
1982
Pensja pani Latter
Marta
1981
Uczennica
Maria Fernikowa, babcia Anny
1981
Chłopiec
klientka u krawcowej
1981
Mężczyzna niepotrzebny
babcia
1981
Mężczyzna niepotrzebny!
babcia Małgosi i Ewy
1980
Bo oszalałem dla niej
pracownica teatru (nie występuje w napisach)
1980
Zajęcia dydaktyczne
szatniarka Władzia
1979
Cham (TV)
Awdacja
1979
Drogi pośród nocy
wiejska kobieta
1978
Aktorzy prowincjonalni
Stasiakowa
1978
"Ty pójdziesz górą" - Eliza Orzeszkowa
1977
Krasula
1977
Józia
Gołąbowa
1975
Zawodowcy (TV)
sklepowa Pawlicka
1975
Moja wojna, moja miłość
gospodyni w pałacu
1974
Święty Mikołaj pilnie poszukiwany
Fredzia, kucharka w domu dziecka
1974
Strzał
gospodyni
1974
Zapamiętaj imię swoje
sztubowa w obozie
1973
Zasieki
matka Ernesta
1973
Padalce
Pietrasowa
1972
Dary magów
mleczarka
1971
Obcy w lesie (TV)
Zapałowa, gospodyni Kowalczyka
1969
Piąta rano
kwiaciarka; nie występuje w napisach
1965
Święta wojna
jego żona
1964
Przerwany lot
Piotrowska
1964
Beata
lekarka
1963
Kryptonim Nektar
reżyserka "Halki"
1963
Lęk
brak danych
1961
Komedianty
matka Dziuni
1960
Historia współczesna
Albinowska, matka Basi
1958
Ostatni strzał
kupująca w sklepie
1958
Dwoje z wielkiej rzeki
Łuszka Sawczukowa
1958
Wolne miasto
Barcikowska
1956
Koniec nocy
matka Małego
1954
Ukryty w słońcu
gospodyni proboszcza
1954
Uczta Baltazara
gospodyni proboszcza
1953
Przygoda na Mariensztacie
Aniela Rębaczowa
1951
Gromada
Magda
1947
Jasne Łany
Maria Ruczajowa
Opis
Polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.

Absolwentka konspiracyjnej uczelni PIST w Warszawie (1944). Rok później zdała egzamin eksternistyczny w Łodzi.
Współpracowała z Teatrem Wojska Polskiego w Łodzi w latach 1944 – 49. Współzałożycielka Teatru Nowego w Łodzi, gdzie grała w latach 1949 – 63 i 1977 – 79. Występowała na deskach stołecznych teatrów: Narodowego w latach 1963 – 69 oraz Ateneum (1969 – 76). Po przejściu na emeryturę w 1979 roku grała gościnnie w warszawskich teatrach: Ateneum, Na Woli, Rozmaitości, Polskim.

Na ekranie po raz pierwszy pojawiła się w 1946 roku w obrazie Stanisława Wohla i Józefa Wyszomirskiego „Dwie godziny”. W późniejszych latach współpracowała także między innymi z Jerzym Kawalerowiczem w „Gromadzie”, Antonim Bohdziewiczem i Sewerynem Kruszyńskim w „Trzech startach”, Stanisławem Różewiczem w „Wolnym mieście”, Marią Kaniewską w „Awanturze o Basię” i „Komediantach”, Janem Rybkowskim w „Sposobie życia”. Artystka znana także z seriali „Dom” oraz „Stawka większa niż życie”.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll