PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Janina Niedźwiecka

Janina Niedźwiecka
URODZONA: 20 styczeń 1922, Irkuck
ZMARŁA: 18 grudzień 2004 w wieku 82 lat, Łódź
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 MONTAŻ (50)
1984
Wahadełko (TV)
Montaż
1983
Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny
Montaż
1981
Limuzyna Daimler-Benz
Montaż
1980
Rodzina Leśniewskich
Montaż
1980
Pałac
Montaż
1979
Podróż do Arabii
Montaż
1979
Epizod
Montaż
1979
Aria dla atlety
Montaż
1978
Zielona ziemia
Montaż
1975
Noce i dnie
Montaż
1974
Jak to się robi
Montaż
1973
Znak
Montaż
1973
Gościnny występ
Montaż
1973
Stracona noc
Montaż
1973
Wniebowzięci
Montaż
1973
Sanatorium pod klepsydrą
Montaż
1972
Dary magów
Montaż
1971
Okno zabite deskami
Montaż
1971
Skorpion, panna i łucznik
Montaż
1971
Przez dziewięć mostów
Montaż
1971
System (TV)
Montaż
1971
Niedziela Barabasza
Montaż
1971
Markheim
Montaż
1971
Złote koło (TV)
Montaż
1970
Kaszebe
Montaż
1970
Dziura w ziemi
Montaż
1969
Ostatnie dni
Montaż
1969
Jak rozpętałem II wojnę światową
Montaż
1968
Kierunek Berlin
Montaż
1968
Hrabina Cosel
Montaż
1967
Sami swoi
Montaż
1966
Pieczone gołąbki
Montaż
1966
Kochankowie z Marony
Montaż
1966
Sublokator
Montaż
1964
Panienka z okienka
Montaż
1963
Dwa żebra Adama
Montaż
1963
Gdzie jest generał...
Montaż
1962
Ssaki
Montaż
1961
Czas przeszły
Montaż
1961
Cmentarz Remu
Montaż
1961
Zuzanna i chłopcy
Montaż
1961
Samson
Montaż
1961
Ambulans
Montaż
1960
Do widzenia, do jutra
Montaż
1960
Kolorowe pończochy
Montaż
1959
Lotna
Montaż
1957
Ewa chce spać
Montaż
1957
Rozmowy jazzowe
Montaż
1951
Gromada
Montaż
1949
Miasto nieujarzmione
Montaż
 ZDJĘCIA (1)
1954
Cyrk
Zdjęcia
Opis
Jedna z najbardziej doświadczonych montażystek filmowych. Pomagała w realizacji kilkudziesięciu filmów fabularnych i krótkometrażowych. Są wśród nich m.in. takie dzieła jak: "Do widzenia, do jutra", "Ewa chce spać", "Sami swoi", "Sanatorium pod klepsydrą", "Noce i dnie", "Aria dla atlety", "Limuzyna Daimler-Benz". Dwukrotna laureatka nagrody za najlepszy montaż do filmów "Podróż do Arabii" (1979) oraz "Pałac" (1980) na Festiwalu Filmowym w Gdańsku.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll