PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
François Ozon
URODZONY: 15 listopad 1967, Paryż
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (39)
2017
Podwójny kochanek
Reżyser
2016
Frantz
Reżyser
2014
Nowa dziewczyna
Reżyser
2013
Jeune et jolie
Reżyser
2013
Młoda i piękna
Reżyser
2012
U niej w domu
Reżyser
2010
Żona doskonała
Reżyser
2009
Ricky
Reżyser
2009
Schronienie
Reżyser
2007
Angel
Reżyser
2007
Quand la peur dévore l'âme
Reżyser
2006
Jednoaktówka
Reżyser
2005
Czas, który pozostał
Reżyser
2004
5x2
Reżyser
2003
Basen
Reżyser
2002
8 kobiet
Reżyser
2001
X2000: The Collected Shorts of Francois Ozon (Wideo)
Reżyser
2000
Pod piaskiem
Reżyser
2000
La petite mort
Reżyser
2000
Krople wody na rozpalonych kamieniach
Reżyser
1999
Zbrodniczy kochankowie
Reżyser
1998
X2000
Reżyser
1998
Sceny łóżkowe
Reżyser
1998
Sitcom
Reżyser
1997
Spójrz na morze
Reżyser
1996
L'homme idéal
Reżyser
1996
Letnia sukienka
Reżyser
1995
Jospin s'eclaire
Reżyser
1994
Prawda czy wyzwanie
Reżyser
1994
Róża między nami
Reżyser
1993
Victor
Reżyser
1992
Thomas reconstitué
Reżyser
1991
Peau contre peau
Reżyser
1991
Le trou madame
Reżyser
1991
Une goutte de sang
Reżyser
1991
Deux plus un
Reżyser
1990
Mes parents un jour d'été
Reżyser
1988
Palce w brzuchu
Reżyser
1988
Portret rodzinny
Reżyser
 SCENARIUSZ (33)
2017
Podwójny kochanek
Scenariusz
2016
Frantz
Scenariusz
2014
Nowa dziewczyna
Scenariusz
2013
Jeune et jolie
Scenariusz
2013
Młoda i piękna
Scenariusz
2012
U niej w domu
Scenariusz
2010
Żona doskonała
Scenariusz
2009
Ricky
Scenariusz
2009
Schronienie
Scenariusz
2007
Angel
Scenariusz
2006
Jednoaktówka
Scenariusz
2005
Czas, który pozostał
Scenariusz
2004
5x2
Scenariusz
2003
Basen
Scenariusz
2002
8 kobiet
Scenariusz
2001
X2000: The Collected Shorts of Francois Ozon (Wideo)
Scenariusz
2000
Pod piaskiem
Scenariusz
2000
Krople wody na rozpalonych kamieniach
Scenariusz
2000
La petite mort
Scenariusz
1999
Zbrodniczy kochankowie
Scenariusz
1998
X2000
Scenariusz
1998
Sceny łóżkowe
Scenariusz
1998
Sitcom
Scenariusz
1997
Spójrz na morze
Scenariusz
1996
L'homme idéal
Scenariusz
1996
Letnia sukienka
Scenariusz
1994
Róża między nami
Scenariusz
1994
Prawda czy wyzwanie
Scenariusz
1993
Victor
Scenariusz
1992
Thomas reconstitué
Scenariusz
1990
Mes parents un jour d'été
Scenariusz
1988
Palce w brzuchu
Scenariusz
1988
Portret rodzinny
Scenariusz
 MONTAŻ (7)
2007
Quand la peur dévore l'âme
Montaż
2001
X2000: The Collected Shorts of Francois Ozon (Wideo)
Montaż
1998
Sceny łóżkowe
Montaż
1995
Jospin s'eclaire
Montaż
1994
Prawda czy wyzwanie
Montaż
1988
Palce w brzuchu
Montaż
1988
Portret rodzinny
Montaż
 PRODUKCJA (3)
1990
Mes parents un jour d'été
Producent
1988
Palce w brzuchu
Producent
1988
Portret rodzinny
Producent
 ZDJĘCIA (2)
1988
Palce w brzuchu
Zdjęcia
1988
Portret rodzinny
Zdjęcia
 DŹWIĘK (1)
1995
Jospin s'eclaire
Dźwięk
 AKTOR (1)
1994
Róża między nami
(nie występuje w napisach)
Opis
W dzieciństwie występował jako model. W 1993 roku ukończył reżyserię we francuskiej szkole filmowej FEMIS oraz filmoznawstwo na Sorbonie. W czasie studiów nakręcił kilka filmów krótkometrażowych (m.in. Une robe d'été, 1996 czy Scènes de lit, 1998), w których już ujawnił się jego charakterystyczny styl - nieco groteskowy i przerysowany, eksponujący temat relacji międzyludzkich. Jego debiutancki film pełnometrażowy "Sitcom" (1998) został świetnie przyjęty przez krytykę i publiczność. Kolejnym filmem w jego reżyserii była adaptacja prozy Rainera Wernera Fassbindera "Krople wody na rozpalonych kamieniach" (2000). Ale dopiero jego produkcja z 2002 roku – "8 kobiet" z gwiazdorską obsadą pełną najpiękniejszych aktorek francuskiego kina (Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert, i Emmanuelle Béart) przyniosło mu międzynarodową sławę. To groteskowe połączenie klasycznego kryminału, którego akcja dzieje się w jednym pomieszczeniu, oraz musicalowych popisów przyniosło Ozonowi także sukces kasowy. Film "Basen" z 2003 roku z Charlotte Rampling i Ludivine Sagnier w rolach głównych uznawany jest za najbardziej osobisty i zarazem najlepszy z jego dzieł. W ostatnich latach reżyser zrealizował m.in. takie obrazy jak "5x2" (2004) o rozpadającej się miłości oraz "Ricky" (2009) o chłopcu, któremu nieoczekiwanie rosną ptasie skrzydła.
Magdalena Bartczak
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll