PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Julia Roberts

Julia Roberts
URODZONA: 28 październik 1967, Atlanta
Filmografia
 AKTORKA (35)
2018
Powrót Bena
2017
Cudowny chłopak
Isabel
2016
Dzień Matki
Miranda
2016
Zakładnik z Wall Street
Patty Fenn
2015
Sekret w ich oczach
Jess
2013
Sierpień w Hrabstwie Osage
Barbara Weston
2012
Królewna Śnieżka
Zła Królowa
2011
Larry Crowne - uśmiech losu
Marcedes Tainot
2010
Walentynki
Kapitan Kate Hazeltine
2010
Jedz, módl się, kochaj
Elizabeth Gilbert
2009
Gra dla dwojga
Claire Stenwick
2007
Wojna Charliego Wilsona
Joanne Herring
2006
Annie Leibovitz: Życie w obiektywie
Ona sama
2006
Po rozum do mrówek
Hova (głos)
2006
Pajęczyna Charlotty
Charlotta (głos)
2004
Bliżej
Anna
2004
Ocean's Twelve: Dogrywka
Tess Ocean
2003
Uśmiech Mony Lizy
Katherine Watson
2002
Niebezpieczny umysł
Patricia Watson
2002
Full Frontal. Wszystko na wierzchu
Catherine, Francesca
2001
Ocean's Eleven: Ryzykowna gra
Tess Ocean
2001
Mexican
Samantha Barzel
2001
Ulubieńcy Ameryki
Kathleen "Kiki" Harrison
2000
Erin Brockovich
Erin Brockovich
1998
Mamuśka
Isabel Kelly
1997
Teoria spisku
Alice Sutton
1996
Mary Reilly
Mary Reilly
1996
Michael Collins
Kitty Kiernan
1994
All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV)
Ona sama (zdjęcia archiwalne)
1994
Prêt-à-Porter
Anne Eisenhower
1993
Raport Pelikana
Darby Shaw
1991
Hook
Dzwoneczek
1990
Linia życia
Rachel
1990
Pretty Woman
Vivian Ward
1989
Stalowe magnolie
Shelby Eatenton Latcherie
 PRODUKCJA (2)
2012
Nieprzeciętny Henry
Producent wykonawczy
1998
Mamuśka
Producent wykonawczy
Opis
Julia Roberts amerykańska aktorka, zdobywczyni Oscara w 2001 roku oraz Złotego Globa za rolę w filmie Erin Brckovich.
Karierę aktorską rozpoczęła w wielu 17 lat, kiedy wyjechała do Nowego Jorku, gdzie zapisała się do szkoły aktorskiej i rozpoczęła pracę modelki.
Na wielkim ekranie wystąpiła w roku 1986 roku w duecie ze swoim bratem w dramacie "Blood Red". Jej ogromny talent aktorski został zauważony i doceniony, kiedy zagrała w filmie "Mystic Pizza". W roku 1990 otrzymała nominacje do Oscara a także Złotego Globa za rolę w filmie "Stalowe magnolie". Największą sławę i uznanie wśród widzów zyskała występując w filmie "Pretty Woman", dzięki roli w tym filmie stała się gwiazdą znaną na całym świecie a jej znakomita gra aktorska przyniosła jej kolejnego Złotego Globa oraz koleją nominację do Oscara. Zagrała w wielu znakomitych produkcjach.
W 2014 roku została nominowana do Oscara za rolę w filmie "Sierpień w hrabstwie Osage" w kategorii drugoplanowa rola kobieca.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll