PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Włodzimierz Puchalski

Włodzimierz Puchalski
URODZONY: 06 marzec 1909
ZMARŁ: 19 styczeń 1979 w wieku 69 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (40)
1979
Lato na wyspie Króla Jerzego
Reżyser
1978
Bąki, bączki, ślepowrony
Reżyser
1977
Jedno z wielu...
Reżyser
1975
Egzotyczne ptaki w Zoo
Reżyser
1974
Przystosowanie ptaków do środowiska
Reżyser
1974
Ptaki naszych wód
Reżyser
1974
W krainie Czarnej Hańczy
Reżyser
1974
Wśród łąk i pól
Reżyser
1974
Wśród łąk i wód
Reżyser
1972
Nasze gady i płazy
Reżyser
1971
Nasze zwierzęta stepowe
Reżyser
1970
Odchów jagniąt
Reżyser
1970
Prawidłowy wykot owiec
Reżyser
1970
Wychów jagniąt
Reżyser
1968
Bażanty
Reżyser
1968
W Krakowskim ogrodzie botanicznym
Reżyser
1966
Zima w lesie
Reżyser
1965
U brzegów Skandynawii
Reżyser
1964
Puszcza Białowieska
Reżyser
1964
Żubry
Reżyser
1963
Zwierzęta naszych lasów
Reżyser
1959
Wyspa piór i puchu
Reżyser
1958
Wśród gór i dolin Arktyki
Reżyser
1957
Łabędzie jezioro
Reżyser
1955
Skrzydlaci rycerze
Reżyser
1954
Instynkt macierzyński ptaków
Reżyser
1950
Czaple
Reżyser
1950
Kormorany
Reżyser
1950
Łabędzie
Reżyser
1950
U stóp Karkonoszy
Reżyser
1950
Wiosna w przyrodzie
Reżyser
1950
Wiosna Wolin
Reżyser
1949
Kujawy
Reżyser
1949
Flota Tatr
Reżyser
1948
Wykluwanie się piskląt
Reżyser
1948
Na śnieżnym szlaku Karkonoszy
Reżyser
1947
Zima w Puszczy Białowieskiej
Reżyser
1947
Ptasia wyspa
Reżyser
1947
Warmia i Mazury
Reżyser
1936
Bezkrwawe łowy
Reżyser
 ZDJĘCIA (38)
1990
Wiedzą sąsiedzi, gdzie suseł siedzi
Zdjęcia
1988
Profesor i gołębie
Zdjęcia
1988
Świat zwierząt profesora Strojnego
Zdjęcia
1987
Motyle profesora Razowskiego
Zdjęcia
1986
Polarne wyprawy Włodzimierza Puchalskiego
Zdjęcia
1985
Dookoła woda
Zdjęcia
1985
Na zimnym kontynencie
Zdjęcia
1984
Dotknięcie słońca
Zdjęcia
1980
Świat Włodzimierza Puchalskiego
Współpraca operatorska
1979
Lato na wyspie Króla Jerzego
Zdjęcia
1977
Jedno z wielu...
Zdjęcia
1975
Egzotyczne ptaki w Zoo
Zdjęcia
1974
Przystosowanie ptaków do środowiska
Zdjęcia
1974
Ptaki naszych wód
Zdjęcia
1974
W krainie Czarnej Hańczy
Zdjęcia
1972
Nasze gady i płazy
Zdjęcia
1970
Odchów jagniąt
Zdjęcia
1970
Prawidłowy wykot owiec
Zdjęcia
1970
Wychów jagniąt
Zdjęcia
1968
Bażanty
Zdjęcia
1966
Zima w lesie
Zdjęcia
1963
Zwierzęta naszych lasów
Zdjęcia
1959
Wyspa piór i puchu
Zdjęcia
1955
Skrzydlaci rycerze
Zdjęcia
1954
Instynkt macierzyński ptaków
Zdjęcia
1950
Czaple
Zdjęcia
1950
Kormorany
Zdjęcia
1950
Łabędzie
Zdjęcia
1950
U stóp Karkonoszy
Zdjęcia
1950
Wiosna w przyrodzie
Zdjęcia
1950
Wiosna Wolin
Zdjęcia
1949
Kujawy
Zdjęcia
1949
Flota Tatr
Zdjęcia
1948
Wykluwanie się piskląt
Zdjęcia
1948
Na śnieżnym szlaku Karkonoszy
Zdjęcia
1947
Ptasia wyspa
Zdjęcia
1947
Warmia i Mazury
Zdjęcia
1936
Bezkrwawe łowy
Zdjęcia
 SCENARIUSZ (9)
1978
Bąki, bączki, ślepowrony
Scenariusz
1977
Jedno z wielu...
Scenariusz
1975
Egzotyczne ptaki w Zoo
Scenariusz
1972
Nasze gady i płazy
Scenariusz
1968
Bażanty
Scenariusz
1968
W Krakowskim ogrodzie botanicznym
Scenariusz
1966
Zima w lesie
Scenariusz
1950
Wiosna w przyrodzie
Scenariusz
1949
Flota Tatr
Scenariusz
 INNE (1)
1971
Nasze zwierzęta stepowe
Komentarz
 AKTOR (1)
1996
Puchalszczyzna
(bohater filmu)
Opis
Przyrodnik, fotograf i reżyser filmów przyrodniczych. Za swoje filmy i zdjęcia otrzymał wiele nagród i wyróżnień. Za film „Skrzydlaci rycerze” (1957) otrzymał Nagrodę Główną na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu; za film „Wśród łąk i wód” (1974) Złoty Światowid na Festiwalu Filmów Dydaktycznych w Łodzi. Od 6 czerwca 2003 roku spacerując ul. Piotrkowską w Łodzi można zobaczyć „gwiazdę” Włodzimierza Puchalskiego w Alei Gwiazd.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2022
Scroll