PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Mathieu-Maciej Przedpełski

Mathieu-Maciej Przedpełski
URODZONY: 27 sierpień 1947, Nicea
ZMARŁ: 19 wrzesień 2014 w wieku 67 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (25)
1987
Wielkie oczekiwanie
Zdjęcia
1986
Szare Szeregi
Zdjęcia
1985
Irena Jurgielewiczowa
Zdjęcia
1985
Jalu Kurek
Zdjęcia
1985
Wyrazić siebie
Zdjęcia
1984
Pociąg
Zdjęcia
1984
Ósemka
Zdjęcia
1984
Tańce polskie
Zdjęcia
1983
Eu-Thanatos
Zdjęcia
1983
Moje rzeźby tańczą za mnie
Zdjęcia
1983
Modlitwa za miasto
Operator kamery
1983
Sic transit gloria tyrraniae
Zdjęcia
1983
Wesele w Landshut
Zdjęcia
1982
Wierna
Zdjęcia
1980
Dzień Wisły
Zdjęcia
1980
Powstanie listopadowe. 1830-1831
Zdjęcia
1979
"...Cóżeś ty za pani..."
Zdjęcia
1979
Prom do Szwecji
Zdjęcia
1979
Taki pejzaż
Zdjęcia
1978
Słowa
Zdjęcia
1978
Wołanie Marii
Zdjęcia
1977
Biały teatr
Zdjęcia
1976
Przepłyniesz rzekę
Zdjęcia
1976
Łódzka impresja
Zdjęcia
1975
Pan od śmiechu
Zdjęcia
 PION REŻYSERSKI (1)
1976
Łódzka impresja
Reżyser
Opis
Operator. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Absolwent Wyższej Szkoły Nauk Ekonomicznych i Prawniczych w Paryżu oraz Wydziału Operatorskiego PWSFTviT w Łodzi.

Zrealizował zdjęcia do dziesiątków filmów dokumentalnych. Wśród nich znajdują się „Czuwanie”, „Szare szeregi”, „Lawina”, „Stary młyn” czy „Prom do Szwecji”.

Wyreżyserował obsypany nagrodami niezwykle poruszający reportaż „Droga - Nie zastawiaj”, którego bohaterami są pensjonariusze domu opieki społecznej.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2021
Scroll