PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Zbigniew Kowalewski
URODZONY: 19 sierpień 1953, Kluczbork
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (64)
2010
Z nieba do nieba
Reżyser
2009
Świat wszystkich ludzi
Reżyser
2008
Dębliniacy
Reżyser
2007
Zamach majowy
Reżyser
2005
Siedemnastu wspaniałych
Reżyser
2005
Pętla
Reżyser
2005
Ołtarz ojczyzny
Reżyser
2004
Spętany anioł
Reżyser
2004
Album Skalskiego
Reżyser
2003
Spełniona misja
Reżyser
2001
Powrót do Kreuzburg Stadt
Reżyser
2000
Glosa o druku na linie
Reżyser
1999
Tryptyk ojczysty
Reżyser
1998
Karol Messerchmidt
Reżyser
1998
Sztuka latania
Reżyser
1998
Dola Ikara
Reżyser
1996
...nie zostałem twórcą...
Reżyser
1995
Msza za miasto Grodno
Reżyser
1995
Kombatanci
Reżyser
1995
W poszukiwaniu pierwszych zasad
Reżyser
1994
Powstańcom Warszawy
Reżyser
1994
Milczący kondor
Reżyser
1994
200 lat konstytucji
Reżyser
1994
Ciernie
Reżyser
1993
Sto lat i co dalej
Reżyser
1993
Testamenty chłopskie z Podlasia
Reżyser
1993
XIII stacji męki polskiej
Reżyser
1991
Wszystko dla Orląt
Reżyser
1991
Kurier nadziei
Reżyser
1991
Gra o Polskę
Reżyser
1990
Ojciec i syn
Reżyser
1990
Koniec Polski
Reżyser
1988
Na lodzie
Reżyser
1988
Zawód-Broniarek
Reżyser
1988
Violetta Villas
Reżyser
1987
Wybrane zagadnienia z martyrologii osobistej Bronka P.
Reżyser
1987
Smak ziemi
Reżyser
1987
Portret w kolorze sepii
Reżyser
1986
Co można zrobić z ludzkim ciałem
Reżyser
1986
Miasto 100 mostów
Reżyser
1986
Śladami polskich Medyceuszy
Reżyser
1986
Zamojszczyzna
Reżyser
1985
Almatur
Reżyser
1985
W pracowaniach polskich uczonych
Reżyser
1985
PINOKIO PIOTRUSIA PANA
Reżyser
1985
Podróż do Witkacji
Reżyser
1985
Z przeszłości do której należę
Reżyser
1985
Fortuna Walka
Reżyser
1984
Do mieszkańców Marsa!
Reżyser
1984
Z głową, ale w obłokach. Opowieść o jednym z nas
Reżyser
1983
Ptak o którym trochę wiem
Reżyser
1983
Powrót z galaktyki Gutenberga
Reżyser
1981
W wannie
I Asystent reżysera, II Reżyser
1981
U nas
Reżyser
1981
Ja
Reżyser
1980
Grzechy dzieciństwa
Współpraca
1979
Między dniem a snem
Reżyser
1978
Skarbnicy
Współpraca
1978
Marek
Współpraca
1978
Portret
Współpraca
1978
Zamiast filmu
Reżyser
1977
Teatr lalek
Reżyser
1977
Relacje
Reżyser
1977
Paluch
Reżyser
 SCENARIUSZ (30)
2010
Z nieba do nieba
Scenariusz
2009
Świat wszystkich ludzi
Scenariusz
2008
Dębliniacy
Scenariusz
2007
Zamach majowy
Scenariusz
2005
Siedemnastu wspaniałych
Scenariusz
2005
Pętla
Scenariusz
2005
Ołtarz ojczyzny
Scenariusz
2004
Spętany anioł
Scenariusz
2001
Powrót do Kreuzburg Stadt
Scenariusz
2000
Glosa o druku na linie
Scenariusz
1998
Karol Messerchmidt
Scenariusz
1996
...nie zostałem twórcą...
Scenariusz
1995
Kombatanci
Scenariusz
1994
Powstańcom Warszawy
Scenariusz
1994
Milczący kondor
Scenariusz
1994
200 lat konstytucji
Scenariusz
1993
Sto lat i co dalej
Scenariusz
1993
Testamenty chłopskie z Podlasia
Scenariusz
1988
Zawód-Broniarek
Scenariusz
1988
Violetta Villas
Scenariusz
1987
Smak ziemi
Scenariusz
1986
Miasto 100 mostów
Scenariusz
1986
Śladami polskich Medyceuszy
Scenariusz
1986
Zamojszczyzna
Scenariusz
1985
Almatur
Scenariusz
1985
W pracowaniach polskich uczonych
Scenariusz
1985
Z przeszłości do której należę
Scenariusz
1983
Ptak o którym trochę wiem
Scenariusz
1983
Powrót z galaktyki Gutenberga
Scenariusz
1978
Zamiast filmu
Scenariusz
 AKTOR (2)
2010
Dom śmierci
Darek
1976
Lekarz wiejski
 MUZYKA (1)
2004
Spętany anioł
Oprawa muzyczna
 MONTAŻ (1)
2004
Spętany anioł
Montaż
Opis
Absolwent Wydziału Reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi (1980). Twórca wielu filmów dokumentalnych. M.in. takich jak "Karol Messerschmidt" czy też "Zamiast filmu".
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll