PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Witold Bohdan Stok

Witold Bohdan Stok
URODZONY: 14 czerwiec 1946, Trani
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (112)
2012
Żywie Biełaruś!
Zdjęcia
2010
Śluby panieńskie
Zdjęcia
2010
Lincz
Zdjęcia
2009
Galerianki
Zdjęcia
2004
Gladiator w spódnicy
Zdjęcia
2001
Cyganka
Zdjęcia
2000
Deceit
Zdjęcia
1999
Mecz
Zdjęcia
1999
Best
Zdjęcia
1998
Pośród gigantów
Zdjęcia
1998
The Commissioner
Zdjęcia
1998
Korespondent
Zdjęcia
1997
The pale horse
Zdjęcia
1997
Bloodlines: legacy of a lord
Zdjęcia
1997
Bloodlines: Legacy of a Lord
Zdjęcia
1996
Sweet angel mine
Zdjęcia
1995
Dido & Aeneas
Zdjęcia
1995
Two Deaths
Zdjęcia
1993
Złe zachowanie
Zdjęcia
1993
Century
Zdjęcia
1992
Tajemnica guwernantki
Zdjęcia
1991
Broken skin
Zdjęcia
1991
Z zamkniętymi oczami
Zdjęcia
1990
Back home
Zdjęcia
1989
Tailspin: behind the Korean airliner tragedy
Zdjęcia
1989
Wild flowers
Zdjęcia
1988
Echoes
Zdjęcia
1988
Star trap
Zdjęcia
1987
Eat the rich
Zdjęcia
1987
Up line
Zdjęcia
1987
Hidden city
Zdjęcia
1987
Friendship's Death
Zdjęcia
1987
Otwarty - zamknięty
Zdjęcia
1986
Through an unknown land
Zdjęcia
1983
Wycieczka na Parnas
Zdjęcia
1981
Chłopi 81
Zdjęcia
1981
Wolny zawód
Zdjęcia
1981
Dzień dziecka
Zdjęcia
1980
Dworzec
Zdjęcia
1980
W biały dzień
Zdjęcia
1980
Piernikiana - Per Tuba Sola
Zdjęcia
1980
Dokąd?
Zdjęcia
1980
Adam Karaś Film
Zdjęcia
1980
Piernikiana - per tuba sola
Zdjęcia
1979
Okno na podwórze
Zdjęcia
1979
Egzamin dojrzałości
Zdjęcia
1979
Zza szyby
Zdjęcia
1979
Terrarium (TV)
Zdjęcia
1979
Pielgrzym
Zdjęcia
1978
Temat sportowy
Zdjęcia
1978
Dotknięcie
Zdjęcia
1978
Monsieur Jury
Zdjęcia
1978
Sonderzug - pociąg specjalny
Zdjęcia
1978
Siedem kobiet w różnym wieku
Zdjęcia
1977
Z punktu widzenia nocnego portiera
Zdjęcia
1977
Mały wielki świat
Zdjęcia
1977
Rebus
Zdjęcia
1976
Ogólnopolski Festiwal Folklorystyczny Płock 1976
Zdjęcia
1976
Przepraszam, czy tu biją?
Zdjęcia
1976
Mikrofon dla wszystkich
Zdjęcia
1976
Oczy uroczne
Zdjęcia
1976
Próba wspólnoty
Zdjęcia
1976
Blizna
Operator kamery
1975
Na smyczy
Zdjęcia
1975
Na krakowskim rynku
Zdjęcia
1975
W tym miejscu...
Zdjęcia
1975
Miłość
Zdjęcia
1975
Zderzenie czołowe
Zdjęcia
1975
Motyw
Zdjęcia
1975
Lekcja miłości
Zdjęcia
1975
Stójka
Zdjęcia
1975
Personel (TV)
Zdjęcia
1975
Miłość
Zdjęcia
1974
Pozwólcie nam do woli fruwać nad ogrodem
Zdjęcia
1974
Komeda
Zdjęcia
1974
Drukarz
Zdjęcia
1974
Limanowa 74
Zdjęcia
1974
Dzień dobry Warszawo
Zdjęcia
1974
Grażyna Bacewicz 1913-1969
Współpraca operatorska
1973
Opowieść o człowieku, który wykonał 552% normy
Zdjęcia
1973
Happy end
Zdjęcia
1973
Rzetelny trud
Zdjęcia
1973
Sąsiedzka współpraca
Zdjęcia
1973
Oto Polska
Zdjęcia
1973
Górale, górale, góralska muzyka
Zdjęcia
1973
Happy end
Zdjęcia
1973
Portret ze Statfordu
Zdjęcia
1973
Opowieść o człowieku który wykonał 552% normy
Zdjęcia
1973
Przeżyć dobrze jedno życie...
Zdjęcia
1973
Murarz
Zdjęcia
1973
Portobello
Zdjęcia
1972
Leon Bator gra na organach katedry w Oliwie
Zdjęcia
1972
Warszawa - moja miłość
Zdjęcia
1972
Owocobranie
Zdjęcia
1972
Gospodarze
Zdjęcia
1972
Refren
Zdjęcia
1972
Sezon
Zdjęcia
1972
Nie płacz
Zdjęcia
1972
Robotnicy 1971: nic o nas bez nas
Zdjęcia
1972
7896 piszczałek
Zdjęcia
1971
W takim niedużym mieście...
Zdjęcia
1971
Wyszedł w jasny, pogodny dzień
Zdjęcia
1971
Osadnicy
Zdjęcia
1971
Człowiek o dwóch nazwiskach
Współpraca operatorska
1970
Jutro. 31 kwietnia - 1 maja 1970
Zdjęcia
1970
Tyle czasu do zmierzchu
Zdjęcia
1970
Włóczęga
Współpraca operatorska
1969
Inauguracja 1969/70
Zdjęcia
1968
Spowiedź
Zdjęcia
1967
Maestro
Zdjęcia
1967
Kopia eksperymentu
Zdjęcia
1967
Wielka gra
Zdjęcia
 PION REŻYSERSKI (11)
1982
Film o Babci
Reżyser
1981
Modlitwa
Reżyser
1979
Syn-Sohn-Son
Reżyser
1979
...Jeden z nas...
Reżyser
1978
Święci nie chcą mówić do mnie
Reżyser
1978
Sonderzug - pociąg specjalny
Reżyser
1977
Zapada czas
Reżyser
1974
Do młodości
Reżyser
1973
Wilhelm Tell 73
Reżyser
1973
Ostatnie listy z Solury
Reżyser
1969
Inauguracja 1969/70
Reżyser
 SCENARIUSZ (6)
1982
Film o Babci
Scenariusz
1979
...Jeden z nas...
Scenariusz
1978
Święci nie chcą mówić do mnie
Scenariusz
1978
Sonderzug - pociąg specjalny
Scenariusz
1977
Zapada czas
Scenariusz
1974
Do młodości
Scenariusz
Opis
W 1969 roku ukończył Wydział Operatorski Szkoły Filmowej w Łodzi. W latach 70. współpracował m.in. z Krzysztofem Kieślowskim, przy filmie "Personel" oraz z Markiem Piwowskim przy "Przepraszam czy tu biją". W latach 80. wyemigrował do Wielkiej Brytanii i głównie tam rozwijał swoją karierę operatora.

Członek British Society of Cinematographers (BSC). Spośród jego bogatej filmografii można wymienić chociażby ”Hidden City” Stephena Poliakoffa (1988) czy “The Match” Micka Davisa (1999). W 2009 roku wznowił pracę w Polsce, robiąc zdjęcia do filmu “Galerianki” w reżyserii Katarzyny Rosłaniec, za które zdobył nominację do Złotej Kaczki magazynu „Film”. Kolejne nominacje do tej nagrody dostał za ”Lincz” Krzysztofa Łukaszewicza (2010) oraz za ”Śluby panieńskie” Filipa Bajona (2010).
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll