PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jerzy Matuszkiewicz

Jerzy Matuszkiewicz
URODZONY: 10 kwiecień 1928, Jasło
Filmografia
 MUZYKA (98)
2007
Ostatni taki Kresowiak
Muzyka
2000
Syzyfowe prace
Muzyka
1994
Panna z mokrą głową
Muzyka
1993
Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu
Muzyka
1991
Rozmowy kontrolowane
Muzyka
1990
Powrót wilczycy
Muzyka
1989
Grand Prix
Muzyka
1989
Czarny wąwóz
Muzyka
1989
Tort urodzinowy
Muzyka
1988
Królewski płaszcz
Muzyka
1988
Miotła i ptak
Muzyka
1987
Koniec sezonu na lody
Muzyka
1986
Mewy
Muzyka
1985
Mrzonka (TV)
Muzyka
1983
Dzwon
Muzyka
1983
Wierna rzeka
Muzyka
1982
Śpiewy po rosie
Muzyka
1982
Słona Róża
Muzyka
1981
Kłamczucha
Muzyka
1981
Ptak nie ptak
Muzyka
1981
Yokohama (TV)
Muzyka
1981
Skrzaty w łazience
Muzyka
1980
Telefon to twój przyjaciel
Muzyka
1980
Adam Karaś Film
Muzyka
1980
Pyszne ciacha
Muzyka
1979
Godzina „W” (TV)
Muzyka
1978
Wśród nocnej ciszy
Muzyka
1977
Palace Hotel
Muzyka
1977
Prawo Archimedesa
Muzyka
1977
Odwiedziny nie z tej ziemi
Muzyka
1977
Prawo Archimedesa
Dyrygent
1976
Latający talerzyk
Muzyka
1976
Motylem jestem, czyli romans czterdziestolatka
Muzyka
1976
Inna
Muzyka
1975
W gronie przyjaciół
Muzyka
1975
Zaklęte rewiry
Muzyka
1975
Pusty basen
Muzyka
1974
Wiosna panie sierżancie
Muzyka
1974
Janosik
Muzyka
1973
Chłopcy (TV)
Muzyka
1973
Przyjęcie na dziesięć osób plus trzy
Muzyka
1972
Kwiat paproci
Muzyka
1972
Poślizg
Muzyka
1972
Teraz i w każdą godzinę
Muzyka
1972
Poszukiwany, poszukiwana
Muzyka
1972
Rzeka
Muzyka
1972
Podróż za jeden uśmiech
Muzyka
1971
Kłopotliwy gość
Muzyka
1971
Zabijcie czarną owcę
Muzyka
1971
Nie lubię poniedziałku
Muzyka
1971
Złote koło (TV)
Muzyka
1971
Troska i pieśń
Muzyka
1970
Kto wierzy w bociany?
Muzyka
1970
Kto wierzy w bociany
Muzyka
1970
Raj na ziemi
Muzyka
1970
Mały
Muzyka
1969
Zbyszek
Muzyka
1969
Ojcowie i dzieci
Muzyka
1969
Koncert na 707 ulic
Muzyka
1969
Jak rozpętałem II wojnę światową
Muzyka
1969
Niebieskie berety
Muzyka
1969
Nowy
Muzyka
1968
Bariery dźwięku (TV)
Muzyka
1968
Ruchome piaski
Muzyka
1967
To jest twój nowy syn
Muzyka
1967
Stawka większa niż życie
Muzyka
1967
Klocki
Muzyka
1967
Jowita
Muzyka
1966
Pieczone gołąbki
Muzyka
1966
Małżeństwo z rozsądku
Muzyka
1966
Ściana czarownic
Muzyka
1965
Wojna domowa
Muzyka
1965
Kwartecik
Muzyka
1965
Zawsze w niedziele
Muzyka
1965
Zawsze w niedzielę
Muzyka
1965
Święta wojna
Muzyka
1965
Maluch
Muzyka
1965
Miejsce
Muzyka
1965
Zawsze w niedziele
Dyrygent
1964
Beata
Muzyka
1964
Guzik
Muzyka
1964
Plaża
Muzyka
1963
Dwa żebra Adama
Muzyka
1963
Rozwodów nie będzie
Muzyka
1963
Król czy królik
Muzyka
1962
Głos z tamtego świata
Muzyka
1962
Broda
Muzyka
1962
Ziemia białych skał
Muzyka
1961
Czarodziejska pałeczka
Muzyka
1960
Pan Makary i straszliwy złodziej
Muzyka
1960
Mały western
Muzyka
1960
Pan słoń
Muzyka
1959
Gaudeamus
Muzyka
1959
Kochaj bliźniego
Muzyka
1958
Ostatni strzał
Muzyka
1957
Grotołazy
Muzyka
1956
Mrówcze szlaki
Muzyka
1955
Małe nadzieje
Muzyka
 ZDJĘCIA (3)
1955
Małe nadzieje
Zdjęcia
1953
Worek węgla
Zdjęcia
1953
Chleb
Współpraca operatorska
 AKTOR (2)
1984
Był Jazz
jako on sam
1975
Alek, Duduś, Drążek...
On sam
Opis
Kompozytor i muzyk jazzowy. Znany twórca muzyki filmowej i rozrywkowej. Współpracował z big bandem Kazimierza Turowicza, następnie, w 1948 roku, założył „Jazz Club”. Współzałożyciel grupy „Melomani”. Podczas trwania 1. Festiwalu Jazzowego zespół prowadził nowoorleański pochód ulicami Sopotu. Matuszkiewicz skomponował muzykę do najpopularniejszych polskich filmów i seriali: „Dwa żebra Adama” Janusza Morgensterna, „Jak rozpętałem drugą wojnę światową” Tadeusza Chmielewskiego, „Poszukiwany, poszukiwana” Stanisława Barei, „Zaklęte rewiry” Janusza Majewskiego , „Stawka większa niż życie”, „Stawiam na Tolka Banana”, „Przygody psa Cywila”, „Kolumbowie”, „Janosik”, „Czterdziestolatek”, „Alternatywy 4”. Za muzykę do „Wiernej rzeki” Tadeusza Chmielewskiego otrzymał nagrodę na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Artysta próbował swoich sił także jako operator, asystując Jerzemu Lipmanowi przy filmie „Cień” Jerzego Kawalerowicza.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll