PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Czesław Petelski

Czesław Petelski
URODZONY: 05 listopad 1922, Białystok
ZMARŁ: 19 wrzesień 1996 w wieku 73 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (23)
1989
Gorzka miłość
Reżyser
1984
Kim jest ten człowiek
Reżyser
1983
Kamienne tablice
Reżyser
1981
Bołdyn
Reżyser
1980
Urodziny młodego Warszawiaka
Reżyser
1979
Na własną prośbę
Reżyser
1978
Bilet powrotny
Reżyser
1975
Kazimierz Wielki
Reżyser
1972
Kopernik
Reżyser
1969
Jarzębina czerwona
Reżyser
1967
Tortura nadziei (TV)
Reżyser
1967
Duch z Canterville
Reżyser
1966
Don Gabriel
Reżyser
1964
Drewniany różaniec
Reżyser
1963
Naganiacz
Reżyser
1962
Czarne skrzydła
Reżyser
1959
Baza ludzi umarłych
Reżyser
1959
Kamienne niebo
Reżyser
1956
Wraki
Reżyser
1955
Trzy starty
Reżyser
1954
Pod gwiazdą frygijską
Asystent reżysera
1953
Celuloza
Asystent reżysera
1952
Trzy opowieści
Reżyser
 SCENARIUSZ (15)
1989
Gorzka miłość
Scenariusz
1983
Kamienne tablice
Na podstawie
1981
Bołdyn
Na podstawie
1975
Kazimierz Wielki
Scenariusz
1969
Jarzębina czerwona
Na podstawie
1967
Tortura nadziei (TV)
Na podstawie
1964
Drewniany różaniec
Na podstawie
1961
Ogniomistrz Kaleń
Scenariusz
1961
Ogniomistrz Kaleń
Na podstawie
1959
Kamienne niebo
Na podstawie
1959
Baza ludzi umarłych
Na podstawie
1956
Wraki
Scenariusz
1955
Trzy starty
Scenariusz
1952
Trzy opowieści
Scenariusz
1950
Akademicy czerwonej łodzi
Scenariusz
Opis
Czesław Petelski aktor i reżyser filmowy. Urodzony 5 listopada 1922 roku w Białymstoku. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSF w Łodzi. Od 1953 pracował jako asystent reżysera w Wytwórni Filmów Fabularnych w Łodzi. Przez wiele lat pełnił funkcję kierownika artystycznego Zespołu Filmowego „Iluzjon”. Był założycielem amatorskiego teatru, zajmował się także działalnością krytyczną. Czesław Petelski należał do Narodowej Rady Kultury oraz Światowego Związku Żołnierzy AK.
Laureat wielu nagród filmowych i państwowych. Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi w 1959 roku, uhonorowany nagrodą Prezesa Rady Ministrów I stopnia za całokształt twórczości filmowej w 1979 roku. W 1982 roku odznaczony Orderem Sztandaru Pracy I klasy za wybitne osiągnięcia w pracy artystycznej oraz zasługi w działalności społecznej. Wielokrotny zdobywca Srebrnego Medalu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Moskwie, zdobywca Srebrnego Żagla w Locarno, w 1968 roku otrzymał nagrodę FIPRESCI w kategorii filmu kolorowego do 30 min. w Mediolanie.
Od 1970 roku Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
Zmarł 19 września w 1996 roku w Warszawie.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll