PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Mieczysław Poznański

Mieczysław Poznański
URODZONY: 21 lipiec 1923, Blachownia-Częstochowa
ZMARŁ: 10 październik 2006 w wieku 83 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (193)
1985
Historia jednego drzewa
Zdjęcia
1984
Dzień jesieni
Zdjęcia
1984
Chory miś
Zdjęcia
1983
Leśni ogrodnicy
Zdjęcia
1983
Zabawa na strychu
Zdjęcia
1983
Przy młynie
Zdjęcia
1983
Przygody Błękitnego Rycerzyka
Zdjęcia
1982
Kuba, przyjaciel Jakuba
Zdjęcia
1981
Przygody Kubusia
Zdjęcia
1981
Dwie przygody Lemuela Gulliwera
Zdjęcia
1981
Forte fortissimo
Zdjęcia
1980
Szansa
Zdjęcia
1980
Mission
Zdjęcia
1979
Pory roku
Zdjęcia
1979
Kawaler Orderu Uśmiechu
Zdjęcia
1979
Historia nie z tej ziemi, czyli Zielone Ludziki
Zdjęcia
1979
As atutowy
Zdjęcia
1979
Ptak
Zdjęcia
1979
Życiorys Brunona S. wyciągnięty z szuflady
Zdjęcia
1979
Klawisz
Zdjęcia
1979
Adresat
Zdjęcia
1979
Wyspa Bolka i Lolka
Zdjęcia
1979
Dziki Zachód
Zdjęcia
1979
Powrót
Zdjęcia
1979
Rajska wyspa
Zdjęcia
1979
W głębinach oceanu
Zdjęcia
1979
Ptak śmierci
Zdjęcia
1979
W służbie Buddy
Zdjęcia
1978
Tajemnicza świątynia
Zdjęcia
1978
Podróż na słoniu
Zdjęcia
1978
Syn wodza Mbu - Bu
Zdjęcia
1978
Małpi król
Zdjęcia
1978
Wioska 40 rozbójników
Zdjęcia
1978
Pechowy statek
Zdjęcia
1978
W Londynie
Zdjęcia
1978
Testament Fileasa Fogga
Zdjęcia
1978
Łucznik
Zdjęcia
1978
Sezam
Zdjęcia
1977
Problem nr 3.
Zdjęcia
1977
Gody
Zdjęcia
1977
Łoś
Zdjęcia
1977
Zabawa z zapałkami
Zdjęcia
1977
Wystarczy iskierka
Zdjęcia
1977
Wielka podróż Bolka i Lolka
Zdjęcia
1976
Śniadanie
Zdjęcia
1976
Pastuszek
Zdjęcia
1976
OTEX
Zdjęcia
1976
Tylko BOBO
Zdjęcia
1975
Atom
Zdjęcia
1975
Fryzura
Zdjęcia
1975
Plaster miodu
Zdjęcia
1975
Piano, piano, pianissimo
Zdjęcia
1975
Pampalini i hipopotam
Zdjęcia
1975
Makulatura
Zdjęcia
1975
Ptaki
Zdjęcia
1974
Jajko kuchnia i kucharz
Zdjęcia
1974
Pegaz
Zdjęcia
1974
Żegnaj paro!
Zdjęcia
1974
Przyjaciele
Zdjęcia
1974
Kilka praktycznych sposobów na przedłużenie sobie życia
Zdjęcia
1973
Winda
Zdjęcia
1973
Te wspaniałe bąbelki w tych pulsujących limfocytach
Zdjęcia
1973
Orły umierają w locie
Zdjęcia
1973
Dzień
Zdjęcia
1973
Reksio pielęgniarz
Zdjęcia
1972
Przygody kropli wody
Zdjęcia
1972
Szum lasu
Zdjęcia
1972
Ludzie i ptaki
Zdjęcia
1972
Nad stawem
Zdjęcia
1972
Reksio kosmonauta
Zdjęcia
1972
Reksio telewidz
Zdjęcia
1972
Reksio taternik
Zdjęcia
1972
Reksio sportowiec
Zdjęcia
1972
Deszczowe wakacje
Zdjęcia
1972
Chory ząb
Zdjęcia
1972
Tropiciele
Zdjęcia
1971
Walter
Zdjęcia
1971
Witaminowe cuda
Zdjęcia
1971
Zawiść
Zdjęcia
1971
Bruk
Zdjęcia
1971
Obrońcy prawa
Zdjęcia
1971
Zaklęty zamek
Zdjęcia
1971
Lampa Alladyna
Zdjęcia
1971
Brzydkie kaczątko
Zdjęcia
1971
Smok
Zdjęcia
1970
Laleczka
Zdjęcia
1970
Niezwykłe wydarzenie
Zdjęcia
1970
Podnoszenie ciężarów
Zdjęcia
1970
Obywatel Makbet
Zdjęcia
1970
Doktor Zdrówko i lew
Zdjęcia
1970
Zdobycie pałacu
Zdjęcia
1970
Złota rybka
Zdjęcia
1970
Grobowiec faraona
Zdjęcia
1970
Nad Orinoko
Zdjęcia
1969
Rytm Śląska
Zdjęcia
1969
Kolorowe obrazki
Zdjęcia
1969
Rytmy Śląska
Zdjęcia
1969
Romeo i Julia
Zdjęcia
1969
Doktor Zdrówko
Zdjęcia
1969
Wystawa psów
Zdjęcia
1969
Reksio wychowawca
Zdjęcia
1969
Na Dzikim Zachodzie
Zdjęcia
1969
W piaskach Gobi
Zdjęcia
1969
Na stokach Kilimandżaro
Zdjęcia
1968
Bajka
Zdjęcia
1968
Wyprawa po miód
Zdjęcia
1968
Dlaczego słoń chciał polecieć na księżyc
Zdjęcia
1968
Pan Zegarek
Zdjęcia
1968
Nagrodzona wytrwałość
Zdjęcia
1968
Bajka jutra
Zdjęcia
1968
Trampek
Zdjęcia
1968
Przeciwnik
Zdjęcia
1968
Arena
Zdjęcia
1968
Doktor Faust
Zdjęcia
1968
Przygoda w lesie
Zdjęcia
1968
Polowanie na goryla
Zdjęcia
1968
Wyścig do bieguna
Zdjęcia
1968
Złote miasto Inków
Zdjęcia
1968
Na tropach bengalskiego tygrysa
Zdjęcia
1967
Robocik
Zdjęcia
1967
Latarnik
Zdjęcia
1967
W bibliotece
Zdjęcia
1967
Figlarna nutka
Zdjęcia
1967
Mały artysta
Zdjęcia
1967
Prezent
Zdjęcia
1967
Wesoła geografia
Zdjęcia
1967
Zabawna chmurka
Zdjęcia
1967
Pieniądz
Zdjęcia
1967
Papieros
Zdjęcia
1967
Jak zostałem bohaterem Dzikiego Zachodu
Zdjęcia
1967
Jak polowałem na lwa
Zdjęcia
1967
Jak zostałem aktorem filmowym
Zdjęcia
1967
Jak zostałem detektywem
Zdjęcia
1967
Jak wygrałem wyścig cyklistów
Zdjęcia
1966
Samolub
Zdjęcia
1966
O gałgankowym smoku
Zdjęcia
1966
Roztargniony tatu
Zdjęcia
1966
Uwaga-zły pies
Zdjęcia
1966
Vendetta
Zdjęcia
1966
Jacek i jego pieski
Zdjęcia
1966
Przyjaciele Jacka
Zdjęcia
1966
Przygoda w pustyni
Zdjęcia
1966
Skarb
Zdjęcia
1966
Autostopowicze
Zdjęcia
1965
ABC
Zdjęcia
1965
Pies i kot
Zdjęcia
1965
Rękawiczka
Zdjęcia
1965
Zamek pułapka
Zdjęcia
1965
Zasadzka
Zdjęcia
1965
Brzydula
Zdjęcia
1965
Piraci rzeczni
Zdjęcia
1964
Kabaret
Zdjęcia
1964
Noworoczna noc
Zdjęcia
1964
Portrety
Zdjęcia
1964
Biedronka
Zdjęcia
1964
Czarnoksiężnik
Zdjęcia
1964
Dwaj rycerze
Zdjęcia
1964
Sportowcy
Zdjęcia
1964
Robinson
Zdjęcia
1963
Muchomorek
Zdjęcia
1963
Dwa jabłuszka
Zdjęcia
1963
Raz termometr zachorował
Zdjęcia
1963
Miasto
Zdjęcia
1963
Upalny dzień gąski Balbinki
Zdjęcia
1963
Pogromca zwierząt
Zdjęcia
1963
Yeti
Zdjęcia
1963
Dzielni kowboje
Zdjęcia
1963
Kusza
Zdjęcia
1962
Intruzi
Zdjęcia
1962
Dwaj rywale
Zdjęcia
1962
Bocian i żabka
Zdjęcia
1962
Balonik dla siostrzyczki
Zdjęcia
1962
Mileniowa przygoda
Zdjęcia
1962
Bajka o smoku
Zdjęcia
1962
Przyjaźń ponad skarby
Zdjęcia
1961
Gapa
Zdjęcia
1961
Trajluś na wagarach
Zdjęcia
1961
Od rzemyczka
Zdjęcia
1961
Generał i mucha
Zdjęcia
1961
Koncert
Zdjęcia
1961
Awantury arabskie Koziołka Matołka
Zdjęcia
1960
Hassan i jego osioł
Zdjęcia
1960
Piotruś i zwierciadło
Zdjęcia
1960
Kominiarczyk
Zdjęcia
1960
Pan Trąba
Zdjęcia
1960
Piracki skarb
Zdjęcia
1960
Awantura
Zdjęcia
1952
Zbuntowane rysunki
Zdjęcia
1951
Wspólny dom
Zdjęcia
1951
O nowe jutro
Zdjęcia
1950
Wilk i niedźwiadki
Zdjęcia
1950
Traktor A-1
Zdjęcia
1948
Czy to był sen?
Zdjęcia
 MUZYKA (3)
1967
Jak zostałem bohaterem Dzikiego Zachodu
Muzyka
1965
Strzelba i wędka
Muzyka
1951
O nowe jutro
Muzyka
 SCENARIUSZ (1)
1974
Przyjaciele
Scenariusz
 PION REŻYSERSKI (1)
1974
Przyjaciele
Reżyser
Opis
Operator filmów animowanych. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Syn fotografa z Blachowni Śląskiej. Na stałe związany ze Studiem Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej.

Jego pierwszy film "Czy to był sen" powstał w 1948 roku, zaginął jednak i jest znany jedynie z ustnych przekazów. Wraz z bratem Zdzisławem był operatorem pierwszej serii filmu animowanego "Bolek i Lolek". W późniejszych latach był autorem zdjęć do serii, takich jak "Reksio", "Przygody Błękitnego Rycerzyka", "Porwanie Baltazara Gąbki".

Zrealizował ponad 200 filmów. Ostatnim, przy którym pracował jako operator, był film "Historia jednego drzewa" (1985).
KJ
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2022
Scroll