PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Ludwik Perski
URODZONY: 21 październik 1912, Warszawa
ZMARŁ: 28 grudzień 1993 w wieku 81 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (61)
1993
Halina we wspomnieniach Mariana Brandysa
Reżyser
1992
Ja, komediant
Reżyser
1990
Dawno temu Cichociemny. Stanisław Jankowski
Reżyser
1987
Maria Kuncewiczowa. Wspomnienia o ludziach, książkach i zdarzeniach
Reżyser
1986
Żelazowa Wola
Reżyser
1985
Opowieść zamkowa
Reżyser
1985
Duszniki Chopinowskie
Reżyser
1985
Droga do wolności
Reżyser
1985
Kongres intelektualistów
Reżyser
1984
Za bramą wielkiej ciszy
Reżyser
1983
...Byłem zawsze szczęśliwym człowiekiem...
Reżyser
1983
Sposób na życie
Reżyser
1982
Uśmiech ogrodu
Reżyser
1981
Credo
Reżyser
1980
Wycieczka do Polski
Reżyser
1979
Forum młodzieży
Reżyser
1978
Witold Małcużyński we wspomnieniach bliskich
Reżyser
1977
Sofia - Budapeszt - Moskwa
Reżyser
1977
Piątek warszawski
Reżyser
1977
Berlin - Ułan Bator
Reżyser
1977
Warszawa - Praha
Reżyser
1976
Akademia ORMO
Reżyser
1974
Na wystawie w Maneżu
Reżyser
1974
Akademia
Reżyser
1974
Grażyna Bacewicz 1913-1969
Reżyser
1974
Akademia na 29-lecie
Reżyser
1973
Plac Zamkowy nr 4
Reżyser
1973
Bolesław Szablewski
Reżyser
1973
Bolesław Szabelski
Reżyser
1973
Joachim Grubich gra na organach Bazyliki w Leżajsku
Reżyser
1972
Sentymentalny pan
Reżyser
1971
Losy zamku...losy kraju
Reżyser
1971
Godzina 11.15
Reżyser
1971
Tadeusz Baird
Reżyser
1970
Impresje Chopinowskie. Przed ósmym konkursem
Reżyser
1970
Oczami przyjaciół
Reżyser
1969
Nasz dom
Reżyser
1969
Plus ratio quam vis
Reżyser
1969
Młodzi
Reżyser
1969
25 lat w 15 minut
Reżyser
1969
Tradycja i nowość
Reżyser
1968
Za naszą i waszą wolność
Reżyser
1966
Godzina teatru
Reżyser
1966
Hamlet x 5
Reżyser
1964
Chwila wspomnień - rok 1944-45
Reżyser
1964
Polska - NRF
Reżyser
1962
Jan Sebastian Bach - koncert
Reżyser
1962
Estrada-62
Reżyser
1962
Oczekiwanie
Reżyser
1960
Wieczór w "Szpaku"
Reżyser
1960
O Warszawie, ale inaczej
Reżyser
1960
Mój teatr
Reżyser
1959
Pan profesor
Reżyser
1958
Warszawiak w Kijowie
Reżyser
1956
Krakowskie wesele
Reżyser
1956
Zbójnicki
Reżyser
1954
W cyrku
Reżyser
1954
Synowie ludu
Reżyser
1950
Julian Marchlewski
Reżyser
1946
Trzy kroki naprzód
Reżyser
1943
Przysięgamy ziemi polskiej
I Asystent reżysera, II Reżyser
 SCENARIUSZ (24)
1992
Ja, komediant
Scenariusz
1990
Dawno temu Cichociemny. Stanisław Jankowski
Scenariusz
1987
Maria Kuncewiczowa. Wspomnienia o ludziach, książkach i zdarzeniach
Scenariusz
1986
Żelazowa Wola
Scenariusz
1985
Opowieść zamkowa
Scenariusz
1985
Kongres intelektualistów
Scenariusz
1985
Duszniki Chopinowskie
Scenariusz
1985
Droga do wolności
Scenariusz
1983
Sposób na życie
Scenariusz
1977
Współpraca
Scenariusz
1974
Grażyna Bacewicz 1913-1969
Scenariusz
1973
Bolesław Szabelski
Scenariusz
1973
Plac Zamkowy nr 4
Scenariusz
1973
Bolesław Szablewski
Scenariusz
1972
Sentymentalny pan
Scenariusz
1971
Losy zamku...losy kraju
Scenariusz
1971
Godzina 11.15
Scenariusz
1966
Hamlet x 5
Scenariusz
1962
Oczekiwanie
Scenariusz
1960
O Warszawie, ale inaczej
Scenariusz
1959
Pan profesor
Scenariusz
1958
Warszawiak w Kijowie
Scenariusz
1954
Synowie ludu
Scenariusz
1953
Preparat "T"
Scenariusz
 INNE (2)
1956
Pierwszy rejs
Komentarz
1956
Dyżur trwa
Komentarz
 SCENOGRAFIA (1)
1962
Oczekiwanie
Scenografia
Opis
Polski reżyser i realizator filmów dokumentalnych. Absolwent Wyższej Szkoły Handlu Zagranicznego w Wiedniu.
W okresie od 1940 do 1943 roku pełnił funkcję asystenta operatora w Kijowskiej i Aszchabadzkiej Wytwórni Filmów Fabularnych. W późniejszych latach był współorganizatorem Czołówki Filmowej I Dywizji Kościuszkowskiej. W 1943 roku został redaktorem naczelnym Polskiej Kroniki Filmowej, od 1950 roku był reżyserem w WFDiF w Warszawie.
Reżyser brał udział w odbudowie zniszczonej Warszawy, za co otrzymał Złota odznakę odbudowy Warszawy. Został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski w 1959 roku, Złotym Krzyżem Zasługi, otrzymał także Medal za Wojnę i Medal za Warszawę.
Ludwik Perski był laureatem Złotego Medalu za "Portret dyrygenta" w La Felguera (1967), Złotego Gołębia za film "Za naszą i waszą wolność" w Lipsku (1968), Srebrnej Palmy w Cannes za zrealizowany wspólnie z Witoldem Gierszem film animowany "Oczekiwanie" (1962).
Wieloletni Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.


ER
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll