PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Zofia Zarzycka

Zofia Zarzycka
URODZONA: 25 maj 1924, Pomiechówek
ZMARŁA: 07 kwiecień 2018 w wieku 93 lat, Warszawa
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (37)
1996
Dzieci i ryby
Współpraca
1992
1968 - Szczęśliwego Nowego Roku
II Reżyser
1991
Kuchnia polska
II Reżyser
1989
Sztuka kochania
II Reżyser
1987
Zabij mnie, glino
II Reżyser
1985
C.K. Dezerterzy
Współpraca
1984
Był Jazz
II Reżyser
1977
Prawo Archimedesa
II Reżyser
1977
Pokój z widokiem na morze
II Reżyser
1976
Smuga cienia
I Asystent reżysera, II Reżyser
1974
Chleba naszego powszedniego
Współpraca
1974
Awans
Współpraca
1973
Bułeczka
II Reżyser
1972
Niebieskie jak Morze Czarne
Współpraca
1971
Kłopotliwy gość
II Reżyser
1970
Martwa fala
II Reżyser
1969
Co jest w człowieku w środku
II Reżyser
1969
Nowy
Współpraca
1968
Ostatni po Bogu
Współpraca
1967
Fatalista (TV)
II Reżyser
1967
Upiór (TV)
Współpraca
1967
Zabijaka (TV)
Współpraca
1967
Poczmistrz (TV)
Współpraca
1966
Ktokolwiek wie...
Współpraca
1966
Mocne uderzenie
Współpraca
1965
Sobótki
Współpraca
1964
Życie raz jeszcze
Współpraca
1963
Żona dla Australijczyka
Asystent reżysera
1963
Yokmok
Współpraca
1962
Wyrok
Współpraca
1962
Klub Kawalerów
Współpraca
1961
Kwiecień
Współpraca
1960
Rok pierwszy
Współpraca
1959
Café pod Minogą
Współpraca
1958
Noc poślubna
Asystent reżysera
1958
Żołnierz królowej Madagaskaru
Współpraca
1957
Zagubione uczucia
Współpraca
 AKTORKA (3)
1993
Człowiek z...
babcia Macieja Okrąglaka
1989
Sztuka kochania
zakonnica
1969
Nowy
urzędniczka w biurze meldunkowym
Opis
W latach 1947-54 występowała na deskach teatrów Warszawy i Łodzi. W połowie lat 50. zrezygnowała z występów scenicznych i poświęciła się pracy reżyserskiej w filmie i telewizji, gdzie niekiedy także grała role epizodyczne. Przez wiele lat była cenionym II reżyserem na planach wielu filmów i seriali telewizyjnych ("Doktor Murek", "Punkt widzenia", "Przybłęda", "Matki, żony i kochanki"). Odznaczona Złotym Medalem "Zasłużony Kulturze - Gloria Artis". Laureatka Nagrody Stowarzyszenia Filmowców Polskich za wybitne osiągnięcia artystyczne (2016).
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll