PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Marta Kobierska

Marta Kobierska
URODZONA: 25 sierpień 1932, Koniuchy
ZMARŁA: 12 wrzesień 2015 w wieku 83 lat, Łódź
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENOGRAFIA (37)
1988
Gwiazda piołun
Dekorator wnętrz
1987
Dzikun
Kostiumy
1986
Pogrzeb lwa
Kostiumy
1986
Republika nadziei
Kostiumy
1985
Tate
Kostiumy
1985
Wkrótce nadejdą bracia
Kostiumy
1984
Marynia
Kostiumy
1983
Wedle wyroków twoich...
Kostiumy
1982
Nieciekawa historia
Kostiumy
1982
Wilczyca
Kostiumy
1981
Spokojne lata
Kostiumy
1981
Znachor
Kostiumy
1980
Mniejsze niebo
Kostiumy
1980
Jeśli serce masz bijące
Kostiumy
1977
Granica
Kostiumy
1977
Biohazard
Kostiumy
1977
Milioner
Kostiumy
1975
Znikąd donikąd
Kostiumy
1975
Bielszy niż śnieg
Kostiumy
1975
Dulscy
Kostiumy
1973
Chłopi
Kostiumy
1973
Drzwi w murze
Kostiumy
1973
Zasieki
Kostiumy
1972
777
Kostiumy
1972
Obszar zamknięty
Kostiumy
1971
150 na godzinę
Kostiumy
1970
Różaniec z granatów
Kostiumy
1970
Przystań
Kostiumy
1970
Pogoń za Adamem
Kostiumy
1969
Jak rozpętałem II wojnę światową
Kostiumy
1966
Bumerang
Dekorator wnętrz
1966
Bumerang
Kostiumy
1966
Chudy i inni
Kostiumy
1965
Śmierć w środkowym pokoju
Kostiumy
1964
Echo
Współpraca scenograficzna
1963
Naprawdę wczoraj
Asystent scenografa
1962
Mężczyźni na wyspie
Kostiumy
 PION REŻYSERSKI (3)
1968
Hrabina Cosel
Współpraca
1963
Kryptonim "Nektar"
Współpraca
1962
Na białym szlaku
Współpraca
Opis
Kostiumograf. Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Autorka kostiumów do szeregu kultowych polskich filmów i seriali. Współpracowała z wieloma wybitnymi reżyserami takimi jak Tadeusz Chmielewski, Jerzy Sztwiertnia, Jerzy Hoffman, Jan Rybkowski czy Marek Nowicki. Spod ręki Marty Kobierskiej wyszły stroje, które pamiętamy z tak znanych filmów i seriali jak „Chłopi”, „Kariera Nikodema Dyzmy”, „Rodzina Połanieckich”.

Ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych. Po studiach znalazła pracę w nowo otwartej Telimenie, ale nie miała do tego serca. Szybko trafiła więc do filmu i już tam pozostała. Na planie filmu „Czas przeszły” Leonarda Buczkowskiego zatrudniono ją... przy dekoracji wnętrz. Jako samodzielny kostiumograf zadebiutowała w filmie „Mężczyźni na wyspie”.

Wkrótce pojawiła się perspektywa pracy w charakterze asystenta przy „Popiołach” Andrzeja Wajdy. Pieczołowicie odtwarzała militaria z dokumentów źródłowych, a wzory jedwabnych, zdobionych brokatem pasów słuckich przerysowywała ze zbiorów muzealnych. „Popioły” to mój uniwersytet kostiumowy - mówi Kobierska. Wielokrotnie wracała do wiedzy i umiejętności, zdobytych na planie filmu Wajdy.

Jako kostiumograf pracowała na planie ponad 50 filmów. W 2013 roku została laureatką Nagrody Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll