PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Adolf Forbert
URODZONY: 21 październik 1911, Warszawa
ZMARŁ: 23 czerwiec 1992 w wieku 80 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (30)
1974
Setka
Zdjęcia
1973
W Łazienkach
Zdjęcia
1973
Koncert
Zdjęcia
1971
Kiedy Polska była morzem
Zdjęcia
1971
Od wulkanu do lodowca
Zdjęcia
1969
Opole
Zdjęcia
1969
Ziemia puławska
Zdjęcia
1969
Cracovia
Zdjęcia
1966
Bicz Boży
Zdjęcia
1966
Z jasnego nieba
Zdjęcia
1965
Na letnim obozie
Zdjęcia
1965
Inicjatywa
Zdjęcia
1964
Panienka z okienka
Zdjęcia
1963
Na patrolu
Zdjęcia
1961
Komedianty
Zdjęcia
1955
Podhale w ogniu
Zdjęcia
1953
Pościg
Zdjęcia
1953
Sprawa do załatwienia
Zdjęcia
1951
Załoga
Zdjęcia
1950
Walczymy z pożarami
Zdjęcia
1949
Ślepy tor
Zdjęcia
1949
Czarci żleb
Zdjęcia
1948
Stalowe serca
Zdjęcia
1948
Powrót
Zdjęcia
1947
Harmonia
Zdjęcia
1946
Zakazane piosenki
Zdjęcia
1945
Ballada f-moll
Zdjęcia
1945
Swastyka i szubienica
Zdjęcia
1938
Strachy
Zdjęcia
1934
Zamarłe echo
Zdjęcia
 SCENARIUSZ (10)
1970
Włóczęga
Opieka pedagogiczna
1969
Cracovia
Scenariusz
1969
Wino mszalne
Opieka pedagogiczna
1968
Spowiedź
Opieka pedagogiczna
1967
Kopia eksperymentu
Opieka pedagogiczna
1967
Maestro
Opieka pedagogiczna
1964
Wieczór
Opieka pedagogiczna
1963
Przed wejściem
Opieka pedagogiczna
1963
Debiutant
Opieka pedagogiczna
1950
Walczymy z pożarami
Scenariusz
 PRODUKCJA (1)
1967
Jak w niebie
Kierownik produkcji
Opis
Polski fotograf, operator filmów fabularnych i dokumentalnych oraz reżyser filmów dokumentalnych. W latach 1929-1931 pracował w Australii jako asystent operatora kroniki filmowej. W 1931 założył w Warszawie laboratorium filmowe Sektor, którego był kierownikiem do 1939. Po wybuchu II wojny światowej uciekł do radzieckiej strefy okupacyjnej. W latach 1939-1941 był operatorem radzieckiej kroniki filmowej. W 1941 dostał się do niewoli niemieckiej, z której udało mu się zbiec. W 1943 wraz z bratem Władysławem trafił do Czołówki Filmowej armii Zygmunta Berlinga. W 1945 nagrał wyzwalanie Krakowa.

Był współzałożycielem Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej w Łodzi, w latach 1948-1983 profesorem na Wydziale Operatorskim oraz w latach 1951-1952 jego dziekanem. W 1954 został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.
ER
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll