PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Lech Ordon

Lech Ordon
URODZONY: 24 listopad 1928, Poznań
ZMARŁ: 21 październik 2017 w wieku 88 lat, Załuski k. Warszawy (Polska)
Filmografia
 AKTOR (34)
2011
Listy do M.
ojciec Szczepana
2010
Śluby panieńskie
szlachcic
2009
Ostatnia akcja
Karpiuk "Czujny"
2006
Szatan z siódmej klasy
ksiądz Kazuro
1995
Awantura o Basię
dyrektor teatru
1992
Jacek i Placek
(głos)
1990
Janka
ksiądz
1987
Jedenaste przykazanie
Henryk Kielar
1987
Misja specjalna
barman-sufler
1985
Strzały o świcie
radca Jarecki, adwokat Błockiego
1985
C.K. Dezerterzy
Feldfebel w burdelu
1984
Jeździec na siwym koniu
ojciec
1983
Akademia Pana Kleksa
Doktor Dolittle
1983
Soból i panna
kapitan
1981
Yokohama (TV)
Fotograf
1981
Wielka majówka
sierżant
1979
Racławice. 1794
szlachcic Jaworski
1979
Skradziona kolekcja
lekarz
1977
Wielka podróż Bolka i Lolka
notariusz
1974
Janosik
pleban
1974
Święty Mikołaj pilnie poszukiwany
komendant MO
1972
Kwiat paproci
właściciel warsztatu samochodowego
1971
Dekameron 40, czyli cudowne przytrafienie pewnego nieboszczyka (TV)
sędzia
1971
Dekameron 40 czyli cudowne przytrafienie pewnego nieboszczyka
sędzia
1968
Weekend z dziewczyną
Syrkuć
1968
Wniebowstąpienie
żandarm na rowerze
1967
Ślepy tor (TV)
pasażer zaraźliwie śmiejacy się
1966
Ktokolwiek wie...
dziennikarz w redakcji bohatera
1965
Powrót doktora von Kniprode
Walek, żołnierz WP
1965
Wojna domowa
1963
Żona dla Australijczyka
portier w hotelu
1957
Szkice węglem
geometra
1955
Warszawska syrena
kupiec Golas
1953
Sprawa do załatwienia
stroiciel
 INNE (1)
1992
Ateny wołyńskie
Lektor
Opis
Absolwent jednego z pierwszych roczników PWST w Warszawie (1948). Grał w najlepszych teatrach warszawskich: Narodowym, Współczesnym, Ateneum i Polskim.

Na dużym ekranie debiutował w roku 1947 epizodem w "Jasnych łanach". W swojej karierze zagrał ponad 150 ról filmowych i telewizyjnych, m.in. w "Żonie dla Australijczyka", "Niewiarygodnych przygodach Marka Piegusa", "Jak rozpętałem drugą wojnę światową", "Samochodziku i templariuszach", "Nie lubię poniedziałku", "Chłopach", "Janosiku" i "Ostatniej akcji" oraz w wielu spektaklach Teatru Telewizji. Ostatni raz na dużym ekranie pojawił się przed sześcioma laty w filmie "Listy do M". Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (1979).
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll