PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Wacław Kaźmierczak
URODZONY: 05 sierpień 1905
ZMARŁ: 10 kwiecień 1981 w wieku 75 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 MONTAŻ (29)
1975
Urodzona
Montaż
1974
Akademia
Montaż
1974
Rzecz o zdrowiu
Montaż
1971
Godzina 11.15
Montaż
1971
Losy zamku...losy kraju
Montaż
1971
Polacy 71
Montaż
1969
25 lat w 15 minut
Montaż
1969
63 dni
Montaż
1969
Młodzi
Montaż
1969
Nasz dom
Montaż
1969
Tradycja i nowość
Montaż
1969
Plus ratio quam vis
Montaż
1968
Plakat przedzjazdowy
Montaż
1968
Za naszą i waszą wolność
Montaż
1964
Polska - NRF
Montaż
1956
Warszawa 1956
Montaż
1956
Anghor
Montaż
1956
Listy z Wietnamu
Montaż
1952
Go home. Wracaj do siebie
Montaż
1952
Zaorane miedzie
Montaż
1951
Żołnierze wolności i pokoju
Montaż
1951
Grzech
Montaż
1951
Komuna Paryska
Montaż
1950
Do redakcji nadszedł list
Montaż
1950
Ludzie wybierają życie
Montaż
1949
Straż nad Bałtykiem
Montaż
1948
Akcja Narodów Zjednoczonych
Montaż
1945
K.R.N. 1943-1945
Montaż
1945
Polacy do broni
Montaż
 PION REŻYSERSKI (7)
1967
Dokumenty walki 1939-1945
Reżyser
1965
Od Wersalu do Westerplatte
Reżyser
1958
Nad Nysą, nad Odrą i Bałtykiem
Reżyser
1952
Sprzymierzeńcy za Łabą
Reżyser
1948
Osada nad Nysą
Reżyser
1947
Powódź
Reżyser
1945
Swastyka i szubienica
I Asystent reżysera, II Reżyser
 SCENARIUSZ (2)
1958
Nad Nysą, nad Odrą i Bałtykiem
Scenariusz
1948
Osada nad Nysą
Scenariusz
 PRODUKCJA (1)
1950
Pokój zwycięży
Kierownik produkcji
Opis
Operator filmowy, reżyser, montażysta. Przed wojną był asystentem operatora w Wytwórni Filmów Dokumentalnych, od 1933 roku pracował w Polskiej Agencji Telegraficznej (PAT). Brał udział w Powstaniu Warszawskim, działając w Referacie Filmowym Biura Informacji i Propagandy Komendy Głównej Armii Krajowej.
Był montażystą pierwszej kroniki z walk powstańczych, zatytułowanej "Przegląd nr 1 (znana również jako "Warszawa walczy!"). Od 1945 roku pracował w Wytwórni Filmowej Wojska Polskiego. Stworzył również liczne wydania Polskiej Kroniki Filmowej. Współpracował przy produkcji filmów dokumentalnych, takich jak: „Swastyka i szubienica”, „Na Zachód”, „Bitwa o Kołobrzeg”, „Zagłada Berlina”, „Droga do jedności”, „Walka o pokój”, „Powrót na Stare Miasto”, „Za naszą i waszą wolność” i wielu innych.
Odznaczony m.in. srebrnym medalem „Zasłużonym na Polu Chwały”, Srebrnym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Był członkiem Stowarzyszenia Filmowców Polskich od 1969 roku.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2022
Scroll