PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Bogdan Nowicki
URODZONY: 06 luty 1932, Siedlce
ZMARŁ: 16 marzec 2009 w wieku 77 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 SCENOGRAFIA (101)
1999
Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem
Scenografia
1993
Trzech kelnerów
Scenografia
1992
Kajak
Scenografia
1992
2 koty + pies: Dyliżans
Scenografia
1992
W rękach korsarzy
Scenografia
1991
Jeep
Scenografia
1991
Piękna sąsiadka
Scenografia
1990
2 koty i 1 pies: Basen
Scenografia
1990
Napad na bank
Scenografia
1990
2 Koty i 1 Pies: Kabaret
Scenografia
1990
Krecia robota
Scenografia
1990
Łowy
Scenografia
1990
2 koty i 1 pies: Złota rybka
Scenografia
1989
Spaghetti
Scenografia
1989
Rekord
Scenografia
1989
Cudowne lekarstwo
Scenografia
1988
2 Koty i 1 Pies: Karate
Scenografia
1988
Na wakacjach
Scenografia
1987
Nic prostszego jak zostać alpinistą
Scenografia
1987
Stara latarnia
Scenografia
1987
Nic prostszego niż zostać alpinistą
Scenografia
1986
Kto wypije więcej
Scenografia
1986
Tratwa
Scenografia
1986
Kac
Scenografia
1986
Nic prostszego niż rzucić palenie
Scenografia
1985
Opera Nr 23
Scenografia
1984
Telephone
Scenografia
1983
Super punk
Scenografia
1983
Rycerzyk Czerwonego Serduszka
Scenografia
1983
Podróż do Hiszpanii
Scenografia
1983
Lekcja anatomii
Scenografia
1982
Deszcz
Scenografia
1982
Salto Mortale
Scenografia
1982
Sad
Scenografia
1982
Koleś się bawi
Scenografia
1982
Koleś na łonie natury
Scenografia
1982
Koleś jedzie na wycieczkę
Scenografia
1982
Koleś gasi pragnienie
Scenografia
1982
Koleś spaceruje
Scenografia
1982
Koleś remontuje samochód
Scenografia
1982
Koleś prowadzi samochód
Scenografia
1982
Koleś pracuje
Scenografia
1982
Koleś jedzie pociągiem
Scenografia
1982
Koleś trafia do muzeum
Scenografia
1982
Koleś trenuje
Scenografia
1982
Koleś kocha przyrodę
Scenografia
1982
Koleś na łonie rodziny
Scenografia
1981
Airport
Scenografia
1981
Koleś kibicuje
Scenografia
1981
Silny charakter
Scenografia
1981
Skazaniec
Scenografia
1980
Koleś się nudzi
Scenografia
1980
Koleś odpoczywa
Scenografia
1980
Koleś telefonuje
Scenografia
1980
Terapia
Scenografia
1979
Być albo nie być
Scenografia
1979
Prognoza pogody
Scenografia
1978
Proszę słonia
Scenografia
1977
Piesek Agaty
Scenografia
1977
Ballada o żarłocznej ptaszynie
Scenografia
1975
Kuter
Scenografia
1975
Zajazd
Scenografia
1975
Zagroda
Scenografia
1974
Jajko nr 3428741
Scenografia
1974
Gdy człowiek zszedł z drzewa
Scenografia
1974
Łóżko
Scenografia
1973
Poczta
Scenografia
1972
Samochód
Scenografia
1972
Pies, kot i ... : Decybele
Scenografia
1972
Dreszczowiec
Scenografia
1971
Tu mieszka Murzynek
Scenografia
1971
Łakomy traper
Scenografia
1971
Upał
Scenografia
1970
Inspektor na tropie
Scenografia
1970
Złoty colt
Scenografia
1969
Gdybym był
Scenografia
1969
Dziwne Przygody Koziołka Matołka: Złoty szlak
Scenografia
1969
...Gdybym był...
Scenografia
1968
Telewizor
Scenografia
1968
Czerwony kuferek
Scenografia
1967
Weekend
Scenografia
1966
Piraci
Scenografia
1966
Ludzie jaskiniowi
Scenografia
1966
Cudowna broda szacha
Scenografia
1965
Skarby sezamu
Scenografia
1965
Babcia jazzmana
Scenografia
1964
Czarodziejski pierścień
Scenografia
1964
Baśnie i waśnie: W murach klasztoru
Scenografia
1964
W rękach kata
Scenografia
1963
Poligon
Scenografia
1963
W starym dworze
Scenografia
1963
Historyjka
Scenografia
1963
Wiosenne porządki
Scenografia
1962
Hobby Feldmarszałka
Scenografia
1962
Na podwórzu
Scenografia
1962
W muzeum
Scenografia
1962
O dwóch sklepikarzach
Scenografia
1961
Rudy
Scenografia
1960
Pan Makary i straszliwy złodziej
Scenografia
1960
Po deszczu jest słońce
Scenografia
1959
Kochaj bliźniego
Scenografia
 PION REŻYSERSKI (83)
1993
Trzech kelnerów
Reżyser
1992
2 koty + pies: Dyliżans
Reżyser
1992
W rękach korsarzy
Reżyser
1991
Jeep
Reżyser
1991
Piękna sąsiadka
Reżyser
1990
Napad na bank
Reżyser
1990
2 Koty i 1 Pies: Kabaret
Reżyser
1989
Spaghetti
Reżyser
1989
Rekord
Reżyser
1989
Cudowne lekarstwo
Reżyser
1988
2 Koty i 1 Pies: Karate
Reżyser
1988
Na wakacjach
Reżyser
1987
Nic prostszego jak zostać alpinistą
Reżyser
1987
Stara latarnia
Reżyser
1987
Nic prostszego niż zostać alpinistą
Reżyser
1986
Kto wypije więcej
Reżyser
1986
Tratwa
Reżyser
1986
Kac
Reżyser
1986
Nic prostszego niż rzucić palenie
Reżyser
1986
Kac
Reżyser
1985
Opera Nr 23
Reżyser
1984
Telephone
Reżyser
1984
Gimnastyka w rodzinie
Reżyser
1983
Super punk
Reżyser
1983
Rycerzyk Czerwonego Serduszka
Reżyser
1983
Podróż do Hiszpanii
Reżyser
1983
Lekcja anatomii
Reżyser
1982
Deszcz
Reżyser
1982
Salto Mortale
Reżyser
1982
Sad
Reżyser
1982
Koleś remontuje samochód
Reżyser
1982
Koleś prowadzi samochód
Reżyser
1981
Airport
Reżyser
1981
Silny charakter
Reżyser
1981
Skazaniec
Reżyser
1980
Koleś się nudzi
Reżyser
1980
Koleś odpoczywa
Reżyser
1980
Koleś telefonuje
Reżyser
1980
Terapia
Reżyser
1979
Być albo nie być
Reżyser
1979
Prognoza pogody
Reżyser
1978
Świąteczna gęś
Reżyser
1977
Piesek Agaty
Reżyser
1977
Ballada o żarłocznej ptaszynie
Reżyser
1976
Rakieta kosmiczna
Reżyser
1975
Kuter
Reżyser
1975
Zajazd
Reżyser
1975
Zagroda
Reżyser
1974
Jajko nr 3428741
Reżyser
1974
Gdy człowiek zszedł z drzewa
Reżyser
1974
Łóżko
Reżyser
1973
Poczta
Reżyser
1972
Samochód
Reżyser
1972
Pies, kot i ... : Decybele
Reżyser
1972
Dreszczowiec
Reżyser
1971
Łakomy traper
Reżyser
1971
Upał
Reżyser
1970
Inspektor na tropie
Reżyser
1970
Złoty colt
Reżyser
1969
Dziwne Przygody Koziołka Matołka: Złoty szlak
Reżyser
1968
Telewizor
Reżyser
1968
Czerwony kuferek
Reżyser
1967
Weekend
Reżyser
1966
Piraci
Reżyser
1966
Ludzie jaskiniowi
Reżyser
1966
Cudowna broda szacha
Reżyser
1965
Skarby sezamu
Reżyser
1965
Babcia jazzmana
Reżyser
1964
Czarodziejski pierścień
Reżyser
1964
Baśnie i waśnie: W murach klasztoru
Reżyser
1964
W rękach kata
Reżyser
1963
Poligon
Reżyser
1963
W starym dworze
Reżyser
1963
Historyjka
Reżyser
1963
Wiosenne porządki
Reżyser
1962
Hobby Feldmarszałka
Reżyser
1962
Na podwórzu
Reżyser
1962
W muzeum
Reżyser
1962
O dwóch sklepikarzach
Reżyser
1961
Rudy
Reżyser
1960
Pan Makary i straszliwy złodziej
Reżyser
1960
Po deszczu jest słońce
Reżyser
1959
Kochaj bliźniego
Reżyser
 SCENARIUSZ (42)
1993
Trzech kelnerów
Scenariusz
1992
W rękach korsarzy
Scenariusz
1991
Piękna sąsiadka
Scenariusz
1990
2 Koty i 1 Pies: Kabaret
Scenariusz
1989
Spaghetti
Scenariusz
1989
Cudowne lekarstwo
Scenariusz
1988
2 Koty i 1 Pies: Karate
Scenariusz
1988
Na wakacjach
Scenariusz
1987
Nic prostszego jak zostać alpinistą
Scenariusz
1987
Stara latarnia
Scenariusz
1987
Nic prostszego niż zostać alpinistą
Scenariusz
1986
Kto wypije więcej
Scenariusz
1986
Tratwa
Scenariusz
1986
Kac
Scenariusz
1986
Nic prostszego niż rzucić palenie
Scenariusz
1985
Opera Nr 23
Scenariusz
1984
Telephone
Scenariusz
1983
Podróż do Hiszpanii
Scenariusz
1983
Lekcja anatomii
Scenariusz
1982
Deszcz
Scenariusz
1982
Salto Mortale
Scenariusz
1982
Sad
Scenariusz
1981
Airport
Scenariusz
1981
Silny charakter
Scenariusz
1981
Skazaniec
Scenariusz
1980
Terapia
Scenariusz
1979
Być albo nie być
Scenariusz
1979
Prognoza pogody
Scenariusz
1978
Proszę słonia
Scenariusz
1977
Ballada o żarłocznej ptaszynie
Scenariusz
1972
Dreszczowiec
Scenariusz
1968
Telewizor
Scenariusz
1968
Przeprowadzka Dominika
Scenariusz
1968
Proszę Słonia: Kość słoniowa
Scenariusz
1968
Czerwony kuferek
Scenariusz
1967
Weekend
Scenariusz
1966
Piraci
Scenariusz
1966
Ludzie jaskiniowi
Scenariusz
1966
Cudowna broda szacha
Scenariusz
1965
Babcia jazzmana
Scenariusz
1962
Hobby Feldmarszałka
Scenariusz
1959
Kochaj bliźniego
Scenariusz
 AKTOR (1)
1998
Garby
Opis
Scenarzysta, autor oprawy plastycznej i reżyser filmów animowanych. Ukończył Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie. Twórca wszechstronny, wykorzystujący rozmaite techniki animacji, związany ze Studiem Miniatur Filmowych, studiami w Krakowie, Bielsku-Białej, Poznaniu i Łodzi. Popularność przyniosła mu przede wszystkim animowana seria "Dziwne Przygody Koziołka Matołka". Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich i Związku Polskich Artystów Malarzy i Grafików, w 2008 odznaczony Złotym Medalem "Gloria Artis - Zasłużony Kulturze".
GU
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll