PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Roman Huszczo
URODZONY: 10 lipiec 1930, Przemyśl
ZMARŁ: 11 maj 2015 w wieku 84 lat,
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (63)
1989
Czarodziejskie garnki
Reżyser
1988
Wielka Pardubicka
Reżyser
1987
Rycerz
Reżyser
1987
Wakacje
Reżyser
1986
Baszta duchów
Reżyser
1986
Krążenia powietrza na Ziemi
Reżyser
1985
Harcerze
Reżyser
1983
Straszydła
Reżyser
1983
Opowieść na ucho
Reżyser
1982
Da capo
Reżyser
1982
Babie lato odc. 7 z serii „Przygody Małego Maślaka”
Reżyser
1982
Budyniowe gaje
Reżyser
1982
Piątaki
Reżyser
1981
Obliczenie
Reżyser
1980
Kość niezgody
Reżyser
1980
Demon dobra
Reżyser
1979
Jednooki
Reżyser
1979
Czas Kleofasa
Reżyser
1978
Wieczór czwarty
Reżyser
1978
Monodram
Reżyser
1978
Wieczór piąty
Reżyser
1978
Wieczór trzeci
Reżyser
1977
Wieczór pierwszy
Reżyser
1977
Wieczór drugi
Reżyser
1977
Myszka
Reżyser
1976
Cyrk
Reżyser
1976
Klucz do skarbu
Reżyser
1976
Pies, kot i ... : Leśniczówka
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Budowa domu
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Miodobranie
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Zimowy ogród
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Pożyteczne śmigło
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Mechaniczne zamki
Reżyser
1975
Plecak
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Żniwa
Reżyser
1975
Pomysłowy Dobromir: Turbina
Reżyser
1975
Stacja benzynowa
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Sposób na ciężary
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Pomidory
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Wodociąg
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Kolorowy promyk
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Skrzydlate marzenie
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Muzyczne popołudnie
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Uniwersalny pojazd
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Budzik
Reżyser
1974
Pomysłowy Dobromir: Drukowane kwiaty
Reżyser
1973
Pomysłowy Dobromir: Szczekający talerz
Reżyser
1973
Pomysłowy Dobromir: Pracowity nosiwoda
Reżyser
1973
Pomysłowy Dobromir: Żywy obrazek
Reżyser
1973
Pomysłowy Dobromir: Mechaniczna igła
Reżyser
1973
Napad pod choinką
Reżyser
1972
Telewizor
Reżyser
1972
Ogródek
Reżyser
1971
Latający kozioł
Reżyser
1971
Żeby kózka nie skakała
Reżyser
1970
Kochajmy straszydła: Szatańskie tempo
Reżyser
1969
Władca pustyni
Reżyser
1969
Wesoła dżungla
Reżyser
1968
Podróż na niby
Reżyser
1967
Literka f
Reżyser
1967
Wielka przygoda
Reżyser
1966
Literka a
Reżyser
1966
Literka d
Reżyser
 SCENOGRAFIA (50)
1988
Wielka Pardubicka
Scenografia
1987
Rycerz
Scenografia
1987
Wakacje
Scenografia
1986
Baszta duchów
Scenografia
1985
Harcerze
Scenografia
1983
Opowieść na ucho
Scenografia
1982
Piątaki
Scenografia
1982
Da capo
Scenografia
1982
Budyniowe gaje
Scenografia
1981
Obliczenie
Scenografia
1980
Demon dobra
Scenografia
1980
Kość niezgody
Scenografia
1979
Czas Kleofasa
Scenografia
1978
Monodram
Scenografia
1977
Myszka
Scenografia
1976
Pies, kot i ... : Leśniczówka
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Budowa domu
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Miodobranie
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Zimowy ogród
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Pożyteczne śmigło
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Mechaniczne zamki
Scenografia
1975
Plecak
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Żniwa
Scenografia
1975
Pomysłowy Dobromir: Turbina
Scenografia
1975
Stacja benzynowa
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Sposób na ciężary
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Pomidory
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Wodociąg
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Kolorowy promyk
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Skrzydlate marzenie
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Muzyczne popołudnie
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Uniwersalny pojazd
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Budzik
Scenografia
1974
Pomysłowy Dobromir: Drukowane kwiaty
Scenografia
1973
Pomysłowy Dobromir: Szczekający talerz
Scenografia
1973
Pomysłowy Dobromir: Pracowity nosiwoda
Scenografia
1973
Pomysłowy Dobromir: Żywy obrazek
Scenografia
1973
Pomysłowy Dobromir: Mechaniczna igła
Scenografia
1973
Napad pod choinką
Scenografia
1972
Ogródek
Scenografia
1971
Żeby kózka nie skakała
Scenografia
1971
Latający kozioł
Scenografia
1970
Kochajmy straszydła: Szatańskie tempo
Scenografia
1969
Władca pustyni
Scenografia
1969
Wesoła dżungla
Scenografia
1968
Podróż na niby
Scenografia
1967
Literka f
Scenografia
1967
Wielka przygoda
Scenografia
1966
Literka d
Scenografia
1966
Literka a
Scenografia
 SCENARIUSZ (45)
1989
Czarodziejskie garnki
Scenariusz
1986
Krążenia powietrza na Ziemi
Scenariusz
1983
Opowieść na ucho
Scenariusz
1982
Da capo
Scenariusz
1980
Kość niezgody
Scenariusz
1979
Jednooki
Scenariusz
1978
Proszę słonia
Scenariusz
1978
Wieczór czwarty
Scenariusz
1978
Monodram
Scenariusz
1978
Wieczór piąty
Scenariusz
1978
Wieczór trzeci
Scenariusz
1977
Wieczór pierwszy
Scenariusz
1977
Wieczór drugi
Scenariusz
1976
Pies, kot i ... : Latarnia morska
Scenariusz
1976
Pies, kot i ... : Leśniczówka
Scenariusz
1975
Zagroda
Scenariusz
1975
Plecak
Scenariusz
1975
Zajazd
Scenariusz
1975
Stacja benzynowa
Scenariusz
1975
Kuter
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Pomidory
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Wodociąg
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Sposób na ciężary
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Skrzydlate marzenie
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Muzyczne popołudnie
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Uniwersalny pojazd
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Budzik
Scenariusz
1974
Pomysłowy Dobromir: Drukowane kwiaty
Scenariusz
1973
Napad pod choinką
Scenariusz
1972
Pies, kot i ... : Dom
Scenariusz
1972
Ogródek
Scenariusz
1972
Magnetofon
Scenariusz
1972
Lodówka
Scenariusz
1972
Odkurzacz
Scenariusz
1972
Piecyk
Scenariusz
1972
Pies, kot i ... : Decybele
Scenariusz
1972
Samochód
Scenariusz
1972
Telewizor
Scenariusz
1972
Radio
Scenariusz
1972
Fotoaparat
Scenariusz
1972
Ryby
Scenariusz
1972
Pralka
Scenariusz
1968
Pierwsze kroki
Scenariusz
1968
Podróż na niby
Scenariusz
1968
Znajomi w ZOO
Scenariusz
 ANIMACJA (1)
1962
Duch zamczyska Sacramento
Animacja
Opis
Wojnę spędził na emigracji z ojcem Edwardem Huszczo, który był związany ze sztabem generała Sikorskiego. Po powrocie do Polski ukończył Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie. Przez wiele lat współpracował z pionem kulturalnym Związku Harcerstwa Polskiego, był m.in. kierownikiem literackim Harcerskiej Drużyny Artystycznej „Gawęda”. Jako filmowiec swoją karierę zawodową związał z warszawskim Studiem Miniatur Filmowych.

Współtwórca takich niezapomnianych serii jak „Dziwne przygody Koziołka Matołka”, „Pomysłowy Dobromir” czy „Pies, kot i...”. W jego dorobku artystycznym znajdziemy także „Podróż na niby”, „Straszydła” i „Obliczanie”.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll