PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU
Teresa Badzian
URODZONA: 18 wrzesień 1929, Zamość
ZMARŁA: 20 czerwiec 1989 w wieku 59 lat, Warszawa
Członkini Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (26)
1988
Miotła i ptak
Reżyser
1986
Złota nić
Reżyser
1984
Złote ziarenko
Reżyser
1982
Gwiazdka z nieba
Reżyser
1980
Telefon to twój przyjaciel
Reżyser
1979
Żelazko
Reżyser
1978
Buda
Reżyser
1977
Przeziębienie
Reżyser
1976
Piekielne przygody
Reżyser
1975
Dwie gitary
Reżyser
1974
Choinka
Reżyser
1973
Dynia
Reżyser
1971
Tu mieszka Murzynek
Reżyser
1970
Sznur
Reżyser
1968
Wesoła Ludwika
Reżyser
1967
Klocki
Reżyser
1967
Mały wyścig
Reżyser
1966
Gra
Reżyser
1964
Alarm
Reżyser
1964
Guzik
Reżyser
1963
Król czy królik
Reżyser
1962
Mamutek
Reżyser
1960
Pan słoń
Reżyser
1960
Żyrafiątko
Reżyser
1960
Nieproszony gość
Reżyser
1959
Królewna i osiołek
Reżyser
 SCENARIUSZ (15)
1986
Złota nić
Scenariusz
1984
Złote ziarenko
Scenariusz
1980
Telefon to twój przyjaciel
Scenariusz
1979
Żelazko
Scenariusz
1978
Buda
Scenariusz
1977
Przeziębienie
Scenariusz
1976
Piekielne przygody
Scenariusz
1975
Dwie gitary
Scenariusz
1974
Choinka
Scenariusz
1973
Dynia
Scenariusz
1971
Tu mieszka Murzynek
Scenariusz
1970
Sznur
Scenariusz
1968
Wesoła Ludwika
Scenariusz
1967
Mały wyścig
Scenariusz
1962
Mamutek
Scenariusz
 SCENOGRAFIA (1)
1986
Złota nić
Scenografia
Opis
Polska reżyser i scenarzystka filmów animowanych. Absolwentka Państwowej Szkoły Dramatycznej Teatru Lalek w Warszawie (1951). Reżyser i scenarzystka filmów animowanych skierownanych przede wszystkim do dzieci. Związana z warszawskim Studiem Miniatur Filmowych. Wyreżyserowała takie obrazy jak: "Cyrk", "Niezwykła podróż", "Guzik", "Żelazko" czy też "Złota nić". W 1985 otrzymała Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki II stopnia za twórczość filmową.
PK
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll