PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
MENU
Mieczysław Wiesiołek
URODZONY: 01 styczeń 1921, Sanok
ZMARŁ: 14 lipiec 2011 w wieku 90 lat, Warszawa (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 ZDJĘCIA (99)
1988
Gdzie każą
Zdjęcia
1987
Żona dla rolnika
Zdjęcia
1985
Odrodził się ze zgliszcz
Zdjęcia
1985
Most Syreny
Zdjęcia
1984
W tyglu starych oficyn
Zdjęcia
1984
Zachowaj ostrożność
Zdjęcia
1984
Kosztem własnego czasu
Zdjęcia
1983
Śladami dawnych aptek. Urok starych oficyn
Zdjęcia
1983
Instytut techniczny wojsk lotniczych
Zdjęcia
1983
Śladami dawnych aptek. Kolebka aptekarstwa polskiego
Zdjęcia
1983
Victoria wiedeńska
Zdjęcia
1983
Montaż koparki węglowej SRS - 2000
Zdjęcia
1983
Śladami dawnych aptek.W ich zwierciadle
Zdjęcia
1982
PZL Świdnik
Zdjęcia
1982
Sztuka starożytnej Grecji
Zdjęcia
1981
Higiena-zdrowie i uroda
Zdjęcia
1981
Dzień dzisiejszy Autosanu
Zdjęcia
1981
Rzeźba terenu a mapa
Zdjęcia
1981
Sztuka starożytnego Rzymu
Zdjęcia
1980
Saga rodu strażackiego
Zdjęcia
1980
Mądry Polak po szkodzie
Zdjęcia
1979
Z dziejów drukarstwa w Polsce XV-XVI w.
Zdjęcia
1978
Alarm w szkole
Zdjęcia
1978
Rośliny strączkowe
Zdjęcia
1978
Montaż suwnic w Hucie Katowice
Zdjęcia
1978
Zastosowanie żurawi "American Hoist" przy blokowych montażach Mostostalu
Zdjęcia
1978
Uprawa heracleum
Zdjęcia
1978
Mostostal - montaż zbiornika
Zdjęcia
1978
Montaż konwertora w Hucie Katowice
Zdjęcia
1978
60 lat Rzeczypospolitej niepodległej
Zdjęcia
1978
Soja
Zdjęcia
1978
Montaż konstrukcji i urządzeń technologicznego transportu międzyobiektowego w Hucie Katowice
Zdjęcia
1977
Zboża
Zdjęcia
1977
Rośliny oleiste
Zdjęcia
1977
Narodziny Drugiej Rzeczpospolitej
Zdjęcia
1977
Harcerska operacja Bieszczady
Zdjęcia
1977
Błogosławiona Maria Teresa Ledóchowska
Zdjęcia
1977
Trawy
Zdjęcia
1977
Ocalić od zapomnienia
Zdjęcia
1977
Kukurydza
Zdjęcia
1977
Skup i poubojowa ocena trzody chlewnej
Zdjęcia
1977
Górnicze przenośniki taśmowe
Zdjęcia
1977
Autosan
Zdjęcia
1977
Tamowanie krwawienia
Zdjęcia
1977
Nasiennictwo
Zdjęcia
1977
Taśmociągi Poltegoru
Zdjęcia
1977
Instytut Hodowli Aklimatyzacji Roślin
Zdjęcia
1977
Młodzieżowe obozy przysposobienia obronnego
Zdjęcia
1977
Buraki
Zdjęcia
1975
Błędy w żywieniu i zatrucia wśród zwierząt
Zdjęcia
1975
Kopex w Ameryce Południowej
Zdjęcia
1975
Ojczyźnie
Zdjęcia
1975
Gdy decydują sekundy
Zdjęcia
1975
A przecież mogła żyć
Zdjęcia
1975
Od konkwistadorów do libertadorów
Zdjęcia
1975
Leonid Teliga
Zdjęcia
1975
Chrońmy zwierzęta przed urazami
Zdjęcia
1975
Silosy
Zdjęcia
1975
Myśl i przewiduj
Zdjęcia
1974
Rowerem do szkoły
Zdjęcia
1974
Peru
Zdjęcia
1974
Malarstwo i rzeźba w starożytnej Grecji
Zdjęcia
1974
Wybrzeże oceanu Spokojnego
Zdjęcia
1974
Puławy
Zdjęcia
1974
Obrzędy w starożytnej Grecji
Zdjęcia
1974
Krajobraz andyjski
Zdjęcia
1974
Pustynia Atacama
Zdjęcia
1974
W dżungli nad Amazonią
Zdjęcia
1974
Polacy w rozbudowie krajów arabskich
Zdjęcia
1974
Nad Amazonką
Zdjęcia
1974
Chile
Zdjęcia
1973
Żniwa i omłoty
Zdjęcia
1973
Z podróży po Iraku
Zdjęcia
1973
Piękno ziemi polskiej w Bieszczadach
Zdjęcia
1973
Okres klasycznej Grecji
Zdjęcia
1973
Grecja archaiczna
Zdjęcia
1973
Ateny stolica Grecji
Zdjęcia
1973
Z wędrówek po Libanie
Zdjęcia
1973
U progu domu
Zdjęcia
1973
Życie współczesnej Grecji
Zdjęcia
1973
Z podróży po Syrii
Zdjęcia
1973
Rodeo
Zdjęcia
1973
Oto Chile
Zdjęcia
1973
Krajobraz Grecji
Zdjęcia
1973
Bieszczady - Krajobraz gospodarza
Zdjęcia
1972
Arabska Republika Egiptu - gospodarka rolna
Zdjęcia
1972
Pustynia styryjska
Zdjęcia
1971
Sudety-Kotlina Kłodzka i okolice
Zdjęcia
1971
Sudety - Rozwój gospodarczy Kotliny Jeleniogórskiej
Zdjęcia
1971
Sudety - Kotlina Wałbrzyska i okolice
Zdjęcia
1969
Artyści z Lavino
Zdjęcia
1964
Waszym śladem
Zdjęcia
1958
Kurban - Bajram
Zdjęcia
1958
Notatki o nowej architekturze Włoch
Zdjęcia
1956
Jerzy Leszczyński
Zdjęcia
1956
Współczesna architektura francuska
Zdjęcia
1955
Tatrzańska wiosna
Zdjęcia
1954
Wrak
Zdjęcia
1953
Gdańska opowieść
Zdjęcia
 PION REŻYSERSKI (83)
1985
Odrodził się ze zgliszcz
Reżyser
1985
Most Syreny
Reżyser
1984
Zachowaj ostrożność
Reżyser
1984
W tyglu starych oficyn
Reżyser
1983
Śladami dawnych aptek.W ich zwierciadle
Reżyser
1983
Śladami dawnych aptek. Urok starych oficyn
Reżyser
1983
Instytut techniczny wojsk lotniczych
Reżyser
1983
Śladami dawnych aptek. Kolebka aptekarstwa polskiego
Reżyser
1983
Victoria wiedeńska
Reżyser
1983
Montaż koparki węglowej SRS - 2000
Reżyser
1982
PZL Świdnik
Reżyser
1982
Sztuka starożytnej Grecji
Reżyser
1981
Dzień dzisiejszy Autosanu
Reżyser
1981
Rzeźba terenu a mapa
Reżyser
1981
Sztuka starożytnego Rzymu
Reżyser
1981
Higiena-zdrowie i uroda
Reżyser
1980
Saga rodu strażackiego
Reżyser
1980
Mądry Polak po szkodzie
Reżyser
1979
Z dziejów drukarstwa w Polsce XV-XVI w.
Reżyser
1978
Alarm w szkole
Reżyser
1978
60 lat Rzeczypospolitej niepodległej
Reżyser
1978
Święto
Reżyser
1978
Mostostal - montaż zbiornika
Reżyser
1978
Montaż konwertora w Hucie Katowice
Reżyser
1978
Soja
Reżyser
1978
Montaż konstrukcji i urządzeń technologicznego transportu międzyobiektowego w Hucie Katowice
Reżyser
1978
Zastosowanie żurawi "American Hoist" przy blokowych montażach Mostostalu
Reżyser
1978
Uprawa heracleum
Reżyser
1978
Rośliny strączkowe
Reżyser
1978
Montaż suwnic w Hucie Katowice
Reżyser
1977
Młodzieżowe obozy przysposobienia obronnego
Reżyser
1977
Tamowanie krwawienia
Reżyser
1977
Nasiennictwo
Reżyser
1977
Instytut Hodowli Aklimatyzacji Roślin
Reżyser
1977
Autosan
Reżyser
1977
Skup i poubojowa ocena trzody chlewnej
Reżyser
1977
Zboża
Reżyser
1977
Rośliny pastewne
Reżyser
1977
Narodziny Drugiej Rzeczpospolitej
Reżyser
1977
Harcerska operacja Bieszczady
Reżyser
1977
Trawy
Reżyser
1977
Rośliny oleiste
Reżyser
1977
Kukurydza
Reżyser
1977
Buraki
Reżyser
1975
Ojczyźnie
Reżyser
1975
Leonid Teliga
Reżyser
1975
Chrońmy zwierzęta przed urazami
Reżyser
1975
Myśl i przewiduj
Reżyser
1975
Błędy w żywieniu i zatrucia wśród zwierząt
Reżyser
1975
Silosy
Reżyser
1975
Gdy decydują sekundy
Reżyser
1975
A przecież mogła żyć
Reżyser
1974
Puławy
Reżyser
1974
Malarstwo i rzeźba w starożytnej Grecji
Reżyser
1974
Piękniejsza niż niebo i morze
Reżyser
1974
Rowerem do szkoły
Reżyser
1974
Obrzędy w starożytnej Grecji
Reżyser
1973
Życie współczesnej Grecji
Reżyser
1973
Krajobraz Grecji
Reżyser
1973
Bieszczady - Krajobraz gospodarza
Reżyser
1973
Żniwa i omłoty
Reżyser
1973
Okres klasycznej Grecji
Reżyser
1973
Grecja archaiczna
Reżyser
1973
Ateny stolica Grecji
Reżyser
1973
Piękno ziemi polskiej w Bieszczadach
Reżyser
1972
Fidel Castro-Ruz
Reżyser
1971
Sudety - Rozwój gospodarczy Kotliny Jeleniogórskiej
Reżyser
1971
Sudety-Kotlina Kłodzka i okolice
Reżyser
1971
Sudety - Kotlina Wałbrzyska i okolice
Reżyser
1969
Rzym
Reżyser
1969
Niedaleko Mediolanu
Reżyser
1969
Umbria
Reżyser
1969
Śladami Etrusków
Reżyser
1969
Sól w Polsce
Reżyser
1968
Quebec - Toronto
Reżyser
1968
Nowy York - Manhattan
Reżyser
1968
Silnik spalinowy - historia wynalazku i rozpowszechniania
Reżyser
1968
Montreal
Reżyser
1965
Szkodniki i choroby rzepaku ozimego
Reżyser
1964
Mediolan
Reżyser
1958
Notatki o nowej architekturze Włoch
Reżyser
1956
Współczesna architektura francuska
Reżyser
1955
Tatrzańska wiosna
Reżyser
 SCENARIUSZ (58)
1985
Most Syreny
Scenariusz
1985
Odrodził się ze zgliszcz
Scenariusz
1984
Zachowaj ostrożność
Scenariusz
1984
W tyglu starych oficyn
Scenariusz
1983
Montaż koparki węglowej SRS - 2000
Scenariusz
1983
Victoria wiedeńska
Scenariusz
1983
Instytut techniczny wojsk lotniczych
Scenariusz
1982
PZL Świdnik
Scenariusz
1982
Sztuka starożytnej Grecji
Scenariusz
1981
Higiena-zdrowie i uroda
Scenariusz
1980
Saga rodu strażackiego
Scenariusz
1979
Z dziejów drukarstwa w Polsce XV-XVI w.
Scenariusz
1978
Uprawa heracleum
Scenariusz
1978
Rośliny strączkowe
Scenariusz
1978
Montaż suwnic w Hucie Katowice
Scenariusz
1978
Święto
Scenariusz
1978
Mostostal - montaż zbiornika
Scenariusz
1978
Montaż konwertora w Hucie Katowice
Scenariusz
1978
Alarm w szkole
Scenariusz
1978
Soja
Scenariusz
1978
Montaż konstrukcji i urządzeń technologicznego transportu międzyobiektowego w Hucie Katowice
Scenariusz
1978
60 lat Rzeczypospolitej niepodległej
Scenariusz
1977
Tamowanie krwawienia
Scenariusz
1977
Nasiennictwo
Scenariusz
1977
Harcerska operacja Bieszczady
Scenariusz
1977
Autosan
Scenariusz
1977
Skup i poubojowa ocena trzody chlewnej
Scenariusz
1977
Zboża
Scenariusz
1977
Rośliny pastewne
Scenariusz
1977
Kukurydza
Scenariusz
1977
Buraki
Scenariusz
1977
Trawy
Scenariusz
1977
Rośliny oleiste
Scenariusz
1977
Instytut Hodowli Aklimatyzacji Roślin
Scenariusz
1977
Błogosławiona Maria Teresa Ledóchowska
Scenariusz
1977
Młodzieżowe obozy przysposobienia obronnego
Scenariusz
1975
Myśl i przewiduj
Scenariusz
1975
Błędy w żywieniu i zatrucia wśród zwierząt
Scenariusz
1975
Silosy
Scenariusz
1975
Gdy decydują sekundy
Scenariusz
1975
A przecież mogła żyć
Scenariusz
1975
Ojczyźnie
Scenariusz
1975
Leonid Teliga
Scenariusz
1975
Chrońmy zwierzęta przed urazami
Scenariusz
1974
W państwie Inków
Scenariusz
1974
Obrzędy w starożytnej Grecji
Scenariusz
1974
Chile
Scenariusz
1974
Rowerem do szkoły
Scenariusz
1974
Malarstwo i rzeźba w starożytnej Grecji
Scenariusz
1974
Peru
Scenariusz
1974
Krajobraz andyjski
Scenariusz
1974
Pustynia Atacama
Scenariusz
1973
Piękno ziemi polskiej w Bieszczadach
Scenariusz
1973
Żniwa i omłoty
Scenariusz
1973
Rodeo
Scenariusz
1973
Krajobraz Grecji
Scenariusz
1973
Życie współczesnej Grecji
Scenariusz
1972
Fidel Castro-Ruz
Scenariusz
 MONTAŻ (7)
1983
Victoria wiedeńska
Montaż
1983
Śladami dawnych aptek. Kolebka aptekarstwa polskiego
Montaż
1983
Śladami dawnych aptek.W ich zwierciadle
Montaż
1983
Montaż koparki węglowej SRS - 2000
Montaż
1983
Śladami dawnych aptek. Urok starych oficyn
Montaż
1983
Instytut techniczny wojsk lotniczych
Montaż
1982
PZL Świdnik
Montaż
Opis
Mieczysław Wiesiołek operator kamery, reżyser i scenarzysta.
Urodzony 1 stycznia 1921 roku w Sanoku, był autorem zdjęć do kilkudziesięciu filmów dokumentalnych.
W 1953 roku otrzymał zespołową Nagrodę Państwową III stopnia dla zespołu Polskiej Kroniki Filmowej "za dotychczasowe osiągnięcia filmowe".

Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich od 1966 roku.
Zmarł 14 lipca 2011 roku w Warszawie.

opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2018
Scroll