PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Michał Tadeusz Żarnecki

Michał Tadeusz Żarnecki
URODZONY: 12 listopad 1946, Warszawa
ZMARŁ: 21 listopad 2016 w wieku 70 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 DŹWIĘK (96)
2014
Zbliżenia
Dźwięk
2013
Syberiada polska
Dźwięk
2013
W ukryciu
Dźwięk
2013
Syberiada polska
Operator dźwięku (zgranie)
2012
Piąta pora roku
Dźwięk
2009
Nie opuszczaj mnie
Dźwięk
2008
Mała wielka miłość
Dźwięk
2008
Senność
Dźwięk
2007
Taxi A
Dźwięk
2007
Środa, czwartek rano
Dźwięk
2007
Środa, czwartek rano
Dźwięk
2007
Hania
Dźwięk
2006
Południe-Północ
Dźwięk
2006
Śmierć z ludzką twarzą
Dźwięk
2005
Solidarność, solidarność...
Dźwięk
2005
Der Grenzer und das Madchen
Dźwięk
2005
Podróż Niny
Dźwięk
2005
Z odzysku
Dźwięk
2004
Pręgi
Dźwięk
2004
"Pekin" - Złota 83
Dźwięk
2003
Die stunde der Offiziere
Dźwięk
2000
To ja, złodziej
Dźwięk
1999
Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem
Dźwięk
1999
Ajlawju
Dźwięk
1999
Takiego pięknego syna urodziłam
Opracowanie dźwięku
1998
Pani od seksu
Dźwięk
1997
Biznesmen i kloszard
Dźwięk
1997
Brat naszego Boga
Montażysta dźwięku
1995
De Aegypto
Dźwięk
1995
Krzysztof Kieślowski: I'm so so...
Dźwięk
1995
100 lat w kinie
Dźwięk
1993
Dyplomata
Dźwięk
1990
45 - 89
Dźwięk
1990
W baśniach i na taśmie
Dźwięk
1989
Ja, Gombrowicz
Dźwięk
1988
Siedem dni tygodnia - Warszawa
Dźwięk
1987
Na srebrnym globie
Dźwięk
1985
…Jestem przeciw
Dźwięk
1984
Bez końca
Dźwięk
1983
Credo...
Dźwięk
1982
Bulgot
Dźwięk
1982
Magister Półchłopek
Dźwięk
1981
Krótki dzień pracy (TV)
Dźwięk
1981
Przypadek
Dźwięk
1981
Miś
Dźwięk
1980
Dworzec
Dźwięk
1980
Gadające głowy
Dźwięk
1979
Amator
Dźwięk
1979
Piwnica Wandy Warskiej
Dźwięk
1979
Podróż do Arabii
Dźwięk
1978
Znaki zodiaku
Dźwięk
1978
Siedem kobiet w różnym wieku
Dźwięk
1977
Nie wiem
Dźwięk
1977
Szpital
Dźwięk
1977
Romantyczność
Dźwięk
1977
Z punktu widzenia nocnego portiera
Dźwięk
1976
Nigdy nie zagaśnie
Dźwięk
1976
Nie oglądaj się
Dźwięk
1976
Klaps
Dźwięk
1976
Grunwald
Dźwięk
1976
Mikrofon dla wszystkich
Dźwięk
1976
Grunwald
Dźwięk
1976
Blizna
Dźwięk
1976
Zagrożenie
Operator dźwięku
1975
Personel (TV)
Dźwięk
1975
Teatr tamtych lat
Dźwięk
1975
Miłość
Dźwięk
1975
W tym miejscu...
Dźwięk
1975
Myśli z daleka
Dźwięk
1975
Polska gola!
Dźwięk
1975
Miłość
Dźwięk
1974
Kochajmy się
Dźwięk
1974
Wizyta w USA
Dźwięk
1974
Prześwietlenie
Dźwięk
1974
Chwila wspomnień - rok 1972
Dźwięk
1974
Północny
Dźwięk
1974
Pierwsza miłość
Dźwięk
1974
Olimpijczycy
Dźwięk
1974
Pulaski Day
Dźwięk
1974
Chwila wspomnień - rok 1973
Dźwięk
1973
Wejść między ludzi
Dźwięk
1973
Wyjść między ludzi
Dźwięk
1973
Pradziadek sól
Dźwięk
1973
Każdy dzień
Dźwięk
1973
Gdzieś w łosickim powiecie
Dźwięk
1973
Nietolerancja 73
Dźwięk
1972
Sezon
Dźwięk
1972
Pięciu z nas
Dźwięk
1972
W Wilczym Gardle
Dźwięk
1972
Jedna z 72 tysięcy
Dźwięk
1972
Poślizg
Dźwięk
1972
Refren
Dźwięk
1971
Kierunek nowoczesność
Dźwięk
1971
Sezon
Dźwięk
1971
W takim niedużym mieście...
Dźwięk
1971
Paweł Wróbel
Dźwięk
 MUZYKA (4)
1980
Dworzec
Oprawa muzyczna
1977
Z punktu widzenia nocnego portiera
Oprawa muzyczna
1975
Personel (TV)
Muzyka
1975
Personel (TV)
Oprawa muzyczna
 SCENARIUSZ (3)
2009
Wyłączność
Opieka artystyczna
1989
An Auschwitz love story
Scenariusz
1979
Amator
Konsultant
 PION REŻYSERSKI (3)
1989
An Auschwitz love story
Reżyser
1981
Przypadek
Współpraca
1979
Amator
Współpraca
 PRODUKCJA (2)
2011
Tato poszedł na ryby
Koproducent
1989
An Auschwitz love story
Producent
Opis
Urodził się 12 listopada 1946 roku w Warszawie. W 1972 ukończył z wyróżnieniem Wydział Reżyserii Dźwięku Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Warszawie (współcześnie Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina) - obecnie jest profesorem na tym wydziale.

Pracę zawodową rozpoczął w 1971 roku. Żarnecki wiele lat pracował z Krzysztofem Kieślowskim, między innymi przy takich filmach jak "Personel", "Blizna", "Amator" czy "Przypadek". Przy tych dwóch ostatnich tytułach twórca współpracował z Kieślowskim również w pionie reżyserskim. Inne znane tytuły w jego dorobku to "Miś", "Ajlawju", "To ja, złodziej", "Pręgi" czy "Hania".

W 2004 roku otrzymał nagrodę za dźwięk w filmie "Pręgi" na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Wielokrotnie nominowany do Orłów za dźwięk (w filmach "Pręgi", "Hania", "Południe-północ", "Piąta pora roku" i "Syberiada polska"). Michał Żarnecki w swoich realizacjach wielokrotnie wprowadzał nowe rozwiązania technologiczne. Był przewodniczącym Koła Reżyserów Dźwięku Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Obecnie jest członkiem Zarządu Głównego SFP.

W 2004 roku zdobywca Nagrody za najlepszy dźwięk do filmu "Pręgi" podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Za prace przy tym filmie został nominowany do Polskiej Nagrody Filmowej.

w 2008 roku otrzymał nominacje do Polskiej Nagrody Filmowej za najlepszy dźwięk do filmu "Hania". Za najlepszy dźwięk do filmu "Południe-Północ" nominowany w 2008 roku do Orła. W 2013 roku otrzymał nominację do Polskiej Nagrody Filmowej za najlepszy dźwięk do filmu "Piąta pora roku". W 2014 roku został nominowany do Polskiej Nagrody Filmowej - Orła w kategorii Najlepszy Dźwięk do filmu "Syberiada polska".
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll