PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Wiesław Dymny

Wiesław Dymny
URODZONY: 25 luty 1936, Płoneczka
ZMARŁ: 12 luty 1978 w wieku 41 lat, Kraków (Polska)
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 AKTOR (13)
1982
Dymny... Dymny
(bohater filmu)
1977
Pasja
pijany chłop
1974
Nie ma mocnych
perkusista na weselu Ani i Zenka; nie występuje w czołówce
1973
Przyjęcie na dziesięć osób plus trzy
robotnik Frączak
1973
Nagrody i odznaczenia
kapitan Bakun, ranny w szpitalu
1972
Przeprowadzka
robotnik
1971
Przez dziewięć mostów
sąsiad
1969
Sól ziemi czarnej
Franek Basista
1968
Wszystko na sprzedaż
Wiesio, dyżurny na planie filmu historycznego
1966
Ktokolwiek wie...
Sobiekról
1966
Chudy i inni
Mały
1961
Drugi człowiek
Wiesław Dymny
1959
Rancho Texas
Gapa
 SCENARIUSZ (4)
1971
Pięć i pół bladego Józka
Scenariusz
1971
5 i 1/2 bladego Józka
Scenariusz
1967
Słońce wschodzi raz na dzień
Scenariusz
1966
Chudy i inni
Scenariusz
 SCENOGRAFIA (1)
1969
Szkice warszawskie
Kostiumy
Opis
Pisarz, aktor, scenarzysta, współzałożyciel krakowskiej "Piwnicy pod Baranami". Absolwent ASP w Krakowie. Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll