PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
NIEPODLEGŁOŚĆ
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
Niepodległość
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Jan Rybkowski

Jan Rybkowski
URODZONY: 04 kwiecień 1912, Ostrowiec Świętokrzyski
ZMARŁ: 29 grudzień 1987 w wieku 75 lat, Konstancin (Polska)
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (28)
1984
Marynia
Reżyser
1977
Granica
Reżyser
1975
Dulscy
Reżyser
1974
Gniazdo
Reżyser
1973
Chłopi
Reżyser
1970
Album polski
Reżyser
1968
Wniebowstąpienie
Reżyser
1967
Kiedy miłość była zbrodnią
Reżyser
1967
Bardzo starzy oboje
Reżyser
1966
Niebo bez słońca
Reżyser
1966
Odwiedziny o zmierzchu
Reżyser
1965
Człowiek z kwiatem w ustach
Reżyser
1965
Sposób bycia
Reżyser
1963
Naprawdę wczoraj
Reżyser
1962
Spóźnieni przechodnie
Reżyser
1962
Spotkanie w Bajce
Reżyser
1961
Dziś w nocy umrze miasto
Reżyser
1959
Pan Anatol szuka miliona
Reżyser
1959
Inspekcja pana Anatola
Reżyser
1958
Ostatni strzał
Reżyser
1957
Kapelusz pana Anatola
Reżyser
1956
Nikodem Dyzma
Reżyser
1955
Godziny nadziei
Reżyser
1953
Sprawa do załatwienia
Reżyser
1953
Autobus odjeżdża 6:20
Reżyser
1951
Pierwsze dni
Reżyser
1950
Warszawska premiera
Reżyser
1949
Dom na pustkowiu
Reżyser
 SCENARIUSZ (17)
1978
Zapowiedź ciszy
Opieka artystyczna
1978
Zapowiedź ciszy
Opieka pedagogiczna
1976
Meandry
Opieka pedagogiczna
1975
Dulscy
Na podstawie
1975
Bomba
Opieka pedagogiczna
1973
Chłopi
Na podstawie
1968
Wniebowstąpienie
Scenariusz
1967
Kiedy miłość była zbrodnią
Scenariusz
1966
Odwiedziny o zmierzchu
Scenariusz
1966
Niebo bez słońca
Scenariusz
1965
Człowiek z kwiatem w ustach
Scenariusz
1962
Spotkanie w Bajce
Scenariusz
1961
Dziś w nocy umrze miasto
Scenariusz
1959
Inspekcja pana Anatola
Scenariusz
1957
Kapelusz pana Anatola
Scenariusz
1953
Autobus odjeżdża 6:20
Scenariusz
1950
Warszawska premiera
Na podstawie
 AKTOR (1)
1976
Kolarz
trener
Opis
Reżyser, scenograf, pedagog. Ukończył architekturę wnętrz w Szkole Sztuki Zdobniczej w Poznaniu i na Wydziale Reżyserii Państwowego Instytutu Sztuki Teatralnej w Warszawie. Od 1972 roku pracownik naukowy PWSFTViT w Łodzi. W latach 1974-78 pełnił funkcje dziekana na Wydziale Reżyserii tej uczelni. Jako scenograf współpracował m. in. z Teatrem Ateneum w Warszawie. Twórca filmów („Kapelusz pana Anatola”, „Pan Anatol szuka miliona”, „Inspekcja pana Anatola”, „Dziś w nocy umrze miasto”, „Gniazdo”) i seriali telewizyjnych („Chłopi”, „Kariera Nikodema Dyzmy”).
PAP
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2019
Scroll