PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
Aktorzy Polscy
Filmowcy Polscy
MENU

Stanisław Różewicz

Stanisław Różewicz
URODZONY: 16 sierpień 1924, Radomsko
ZMARŁ: 09 listopad 2008 w wieku 84 lat, Warszawa
Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (33)
2007
Gdzie zabawki tamtych lat
Reżyser
2004
Wycieczka do Paryża
Reżyser
1999
Kinema
Reżyser
1995
Żywe obrazy
Reżyser
1994
Nasz starszy brat
Reżyser
1989
Nocny gość
Reżyser
1987
Anioł w szafie
Reżyser
1985
Kobieta w kapeluszu
Reżyser
1985
Diabeł (TV)
Reżyser
1985
Diabeł (TV)
Współpraca
1982
Pensja pani Latter
Reżyser
1981
Ryś
Reżyser
1979
Postkarten
Reżyser
1977
Pasja
Reżyser
1975
Opadły liście z drzew
Reżyser
1973
Drzwi w murze
Reżyser
1972
Szklana kula
Reżyser
1970
Romantyczni
Reżyser
1968
Samotność we dwoje
Reżyser
1967
Westerplatte
Reżyser
1967
Komedie pomyłek (TV)
Reżyser
1966
Piekło i niebo
Reżyser
1965
Piwo
Reżyser
1965
Na melinę
Reżyser
1964
Echo
Reżyser
1962
Głos z tamtego świata
Reżyser
1961
Kropla krwi
Reżyser
1961
Świadectwo urodzenia
Reżyser
1959
Miejsce na ziemi
Reżyser
1958
Wolne miasto
Reżyser
1956
Trzy kobiety
Reżyser
1954
Trudna miłość
Reżyser
1947
Ulica Brzozowa
Reżyser
 SCENARIUSZ (26)
2007
Gdzie zabawki tamtych lat
Scenariusz
2004
Wycieczka do Paryża
Scenariusz
1999
Kinema
Scenariusz
1989
Nocny gość
Na podstawie
1989
Nocny gość
Autor dialogów
1987
Anioł w szafie
Scenariusz
1985
Kobieta w kapeluszu
Scenariusz
1981
Ryś
Na podstawie
1979
Postkarten
Scenariusz
1975
Opadły liście z drzew
Scenariusz
1973
Drzwi w murze
Scenariusz
1972
Szklana kula
Scenariusz
1970
Romantyczni
Scenariusz
1969
Struktura kryształu
Opieka artystyczna
1968
Samotność we dwoje
Scenariusz
1967
Komedie pomyłek (TV)
Na podstawie
1967
Maestro
Opieka pedagogiczna
1965
Piwo
Scenariusz
1964
Echo
Scenariusz
1964
Polana za wierchem
Opieka pedagogiczna
1962
Nad rzeką
Opieka artystyczna
1961
Kropla krwi
Scenariusz
1961
Świadectwo urodzenia
Scenariusz
1954
Trudna miłość
Na podstawie
1950
Warszawska premiera
Na podstawie
1947
Ulica Brzozowa
Scenariusz
 AKTOR (1)
2002
Kochany i nienawidzony. Dramat życia i śmierci twórcy "Krzyżaków"
Jako on sam
Opis
Stanisław Różewicz polski reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta . Urodzony 16 sierpnia 1924 roku w Radomsku. Brat poety i dramaturga Tadeusza Różewicza.
Różewicz był wielkim autorytetem w środowisku filmowym, współzałożyciel i wieloletni kierownik artystyczny Zespołu Filmowego „Tor”.
Pierwszy krótkometrażowy film dokumentalny „Ulica Brzozowa” zrobił wspólnie z Jerzym Hasem. Debiutował w roku 1953 filmem „Trudna miłość”. Później wyreżyserował m.in. wielokrotnie nagradzane także za granicą „Wolne miasto”, „Świadectwo urodzenia”, „Głos z tamtego świata”, „Piekło i niebo”, „Samotność we dwoje”, „Drzwi w murze”, „Rysia”, „Pensję pani Flatter”, a w 1967 roku film symbol – „Westerplatte”.
W 1959 roku Otrzymał Złoty Krzyż Zasługi, kilka lat później został uhonorowany Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. W roku 1969 otrzymał Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski a także Odznakę Honorową miasta Łodzi i „Za Zasługi dla Gdańska”.
Reżyserował filmy dokumentalne, często poświęcone swojej młodości i braciom. Był twórcą spektakli teatralnych (m. in. w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku, Teatrze Studio, Teatrach Polskim i Powszechnym w Warszawie) oraz dla Teatru Tv. Stanisław Różewicz przez wiele lat wykładał w PWSFTviT w Łodzi.
Jego ostatnim filmem jest „Nocny gość” z 1989 roku.
Artysta otrzymał w 2001 roku Polską Nagrodę Filmową „Orzeł” za Osiągnięcia Życia, w 2006 roku został uhonorowany przez festiwal Lato Filmów w Toruniu „Piórem Mistrza” za całokształt twórczości scenariopisarskiej, a w 2008 roku odebrał w Gdyni Nagrodę Specjalną „Platynowe Lwy”. W 2003 roku został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, a w 2010 roku, pośmiertnie, odsłonięto jego gwiazdę na łódzkiej Alei Gwiazd.
Od 1966 roku Członek Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
Zmarł 9 listopada 2008 roku w Warszawie.

dk
opis redakcji
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2020
Scroll