PORTAL
start
Aktualności
Filmy polskie
Box office
Baza wiedzy
Książki filmowe
Dokument
Scenarzyści
Po godzinach
Blogi
Konkursy
SFP
start
Wydarzenia
Komunikaty
Pożegnania
Zostań członkiem SFP
Informacje
Dla członków SFP
Kontakt
ZAPA
www.zapa.org.pl
Komunikaty
Informacje
Zapisy do ZAPA
Kontakt
KINO KULTURA
www.kinokultura.pl
Aktualności
Informacje
Repertuar
Kontakt
STUDIO MUNKA
www.studiomunka.pl
Aktualności
Informacje
Zgłoś projekt
Kontakt
AKTORZY POLSCY
www.aktorzypolscy.pl
Aktualności
Informacje
Szukaj
Kontakt
FILMOWCY POLSCY
www.filmowcypolscy.pl
Aktualnosci
Informacje
Szukaj
Kontakt
MAGAZYN FILMOWY
start
O magazynie
Kontakt
STARA ŁAŹNIA
www.restauracjalaznia.pl
Aktualności
Informacje
Rezerwacja
Kontakt
PKMW
start
Aktualności
Filmy
O programie
Kontakt
Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
MENU
2003

Historie kuchenne

Dramat , Komedia, Norwegia, Szwecja, 95 min
plakat: Historie kuchenne
Reżyseria: Bent Hamer
Premiera PL: 20 luty 2004
Opis filmu
W latach 50. szwedzki Instytut Badań Domowych rozpoczął eksperymentalny projekt, którego celem było zoptymalizowanie wystroju kuchni i dostosowanie go do potrzeb użytkowników. W tym celu grupa specjalnie przeszkolonych obserwatorów wyrusza do małych norweskich miejscowości, by tam rozpocząć podglądanie kuchennych zwyczajów ochotników, którzy przystąpili do programu. Każdy z pracowników obok niezbędnego do badań sprzętu posiada służbowy samochód oraz funkcjonalną przyczepę kempingową tymczasowo zastępującą mu mieszkanie, co związane jest z jasnymi zasadami eksperymentu zakazującymi wchodzenia w jakikolwiek bliższy kontakt z badanymi. Folke może mówić o prawdziwym pechu, gdyż trafił mu się wyjątkowo niewdzięczny „obiekt”. Samotny i stetryczały gospodarz Isak początkowo w ogóle nie chce wpuścić do domu obserwatora, a gdyż już to czyni, utrudnia mu wykonywanie pracy jak tylko może. A to gotuje w sypialni na górze, a to gasi światło w kuchni, a to spędza czas na podglądaniu Folkego przez dziurkę. W miarę kolejnych dni mężczyźni zaczynają się do siebie przyzwyczajać, wzajemnie akceptować, spędzając z sobą coraz więcej czasu, co może uderzać w powodzenie badania.

Od pewnego czasu cieszące się ponownie dużą popularnością kino skandynawskie wypracowało swój charakterystyczny, rozpoznawalny styl. Kameralne opowiastki, z dużą sympatią, ale i pewną dozą ironii, portretujące rzuconych w życiowy wir bohaterów, bawią, wzruszają oraz dzięki swojemu uniwersalnemu przesłaniu skłaniają do zadumy. Tak było chociażby w przypadku „Kumpli” (2003) Mortena Tylduma, „Elling” (2001) Petera Næssa czy „Włoskiego dla początkujących” (2000) Lone Scherfig. W podobnym tonie zza kamery przemawia Bent Hammer. „Historie kuchenne”, w których uwagę zwraca już sama nieco absurdalna fabuła, obok wspomnianych przymiotów bogato zabarwione są kolorytem lokalnym, przy każdej nadarzającej się okazji eksponując szwedzko-norweskie złośliwostki. Na tyle jest to jednak zrozumiałe, że film spotkał się z uznaniem na całym świecie, zdobywając prestiżowe festiwalowe laury m.in. w Valladolid, Sao Paulo czy Kopenhadze, które pozwoliły Hammerowi wypłynąć na szersze filmowe wody.
Kuba Armata
opis redakcji
Dane produkcji
ROK PRODUKCJI:
2003
KRAJ PRODUKCJI:
Norwegia, Szwecja
JĘZYK PRODUKCJI:
norweski, szwedzki
RODZAJ / GATUNEK:
Dramat , Komedia
PREMIERA POLSKA:
20 luty 2004
PREMIERA ŚWIAT:
15 styczeń 2003
TYTUŁ ORYGINALNY:
Salmer fra kjøkkenet
TYTUŁ ANGIELSKI:
Kitchen Stories
PRODUKCJA:
BOB Film Sweden AB, Bulbul FIlms, Svenska Filminstitutet (SFI)
DYSTRYBUTOR PL:
Gutek Film
Dane techniczne
CZAS:
95 min
OBRAZ:
kolor, 1,85:1
DŹWIĘK
Dolby stereo DIGITAL
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2025
Scroll