Portal
SFP
ZAPA
Kino Kultura
Studio Munka
Magazyn Filmowy
Stara Łaźnia
PKMW
2003
Historie kuchenne
Dramat , Komedia, Norwegia, Szwecja, 95 min
Obsada aktorska
Ekipa
pokaż wszystkich (17)
zwiń listę
Opis filmu
W latach 50. szwedzki Instytut Badań Domowych rozpoczął eksperymentalny projekt, którego celem było zoptymalizowanie wystroju kuchni i dostosowanie go do potrzeb użytkowników. W tym celu grupa specjalnie przeszkolonych obserwatorów wyrusza do małych norweskich miejscowości, by tam rozpocząć podglądanie kuchennych zwyczajów ochotników, którzy przystąpili do programu. Każdy z pracowników obok niezbędnego do badań sprzętu posiada służbowy samochód oraz funkcjonalną przyczepę kempingową tymczasowo zastępującą mu mieszkanie, co związane jest z jasnymi zasadami eksperymentu zakazującymi wchodzenia w jakikolwiek bliższy kontakt z badanymi. Folke może mówić o prawdziwym pechu, gdyż trafił mu się wyjątkowo niewdzięczny „obiekt”. Samotny i stetryczały gospodarz Isak początkowo w ogóle nie chce wpuścić do domu obserwatora, a gdyż już to czyni, utrudnia mu wykonywanie pracy jak tylko może. A to gotuje w sypialni na górze, a to gasi światło w kuchni, a to spędza czas na podglądaniu Folkego przez dziurkę. W miarę kolejnych dni mężczyźni zaczynają się do siebie przyzwyczajać, wzajemnie akceptować, spędzając z sobą coraz więcej czasu, co może uderzać w powodzenie badania.
Od pewnego czasu cieszące się ponownie dużą popularnością kino skandynawskie wypracowało swój charakterystyczny, rozpoznawalny styl. Kameralne opowiastki, z dużą sympatią, ale i pewną dozą ironii, portretujące rzuconych w życiowy wir bohaterów, bawią, wzruszają oraz dzięki swojemu uniwersalnemu przesłaniu skłaniają do zadumy. Tak było chociażby w przypadku „Kumpli” (2003) Mortena Tylduma, „Elling” (2001) Petera Næssa czy „Włoskiego dla początkujących” (2000) Lone Scherfig. W podobnym tonie zza kamery przemawia Bent Hammer. „Historie kuchenne”, w których uwagę zwraca już sama nieco absurdalna fabuła, obok wspomnianych przymiotów bogato zabarwione są kolorytem lokalnym, przy każdej nadarzającej się okazji eksponując szwedzko-norweskie złośliwostki. Na tyle jest to jednak zrozumiałe, że film spotkał się z uznaniem na całym świecie, zdobywając prestiżowe festiwalowe laury m.in. w Valladolid, Sao Paulo czy Kopenhadze, które pozwoliły Hammerowi wypłynąć na szersze filmowe wody.
Od pewnego czasu cieszące się ponownie dużą popularnością kino skandynawskie wypracowało swój charakterystyczny, rozpoznawalny styl. Kameralne opowiastki, z dużą sympatią, ale i pewną dozą ironii, portretujące rzuconych w życiowy wir bohaterów, bawią, wzruszają oraz dzięki swojemu uniwersalnemu przesłaniu skłaniają do zadumy. Tak było chociażby w przypadku „Kumpli” (2003) Mortena Tylduma, „Elling” (2001) Petera Næssa czy „Włoskiego dla początkujących” (2000) Lone Scherfig. W podobnym tonie zza kamery przemawia Bent Hammer. „Historie kuchenne”, w których uwagę zwraca już sama nieco absurdalna fabuła, obok wspomnianych przymiotów bogato zabarwione są kolorytem lokalnym, przy każdej nadarzającej się okazji eksponując szwedzko-norweskie złośliwostki. Na tyle jest to jednak zrozumiałe, że film spotkał się z uznaniem na całym świecie, zdobywając prestiżowe festiwalowe laury m.in. w Valladolid, Sao Paulo czy Kopenhadze, które pozwoliły Hammerowi wypłynąć na szersze filmowe wody.
Kuba Armata
opis redakcji
Dane produkcji
ROK PRODUKCJI:
2003
KRAJ PRODUKCJI:
Norwegia, Szwecja
JĘZYK PRODUKCJI:
norweski, szwedzki
RODZAJ / GATUNEK:
Dramat , Komedia
PREMIERA POLSKA:
20 luty 2004
PREMIERA ŚWIAT:
15 styczeń 2003
TYTUŁ ORYGINALNY:
Salmer fra kjøkkenet
TYTUŁ ANGIELSKI:
Kitchen Stories
PRODUKCJA:
BOB Film Sweden AB, Bulbul FIlms, Svenska Filminstitutet (SFI)
DYSTRYBUTOR PL:
Gutek Film
Dane techniczne
CZAS:
95 min
OBRAZ:
kolor, 1,85:1
DŹWIĘK
Dolby stereo DIGITAL
Copyright © by Stowarzyszenie Filmowców Polskich 2002 - 2025