fot. materiały prasowe
Wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej
Transatlantyk Festival coraz bliżej. Przedstawiamy program sekcji Kina Kulinarnego, przygotowywanego we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino.
14 lipca Transatlantyk Festival rozpocznie pokazem filmu Anga Lee “Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” sekcję Kina Kulinarnego. To jeden z pierwszych filmów reżysera nagrodzonego później trzema Oscarami. Następnie w niezwykłych wnętrzach Hali Maszyn EC1, kolację inspirowaną jednymi z najbardziej spektakularnych kulinarnych scen w historii kina przygotuje wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, którą utrzymuje nieprzerwanie od 2013 roku - Wojciech Modest Amaro. Szef Amaro zaproponuje menu, które można uznać za enigmatyczne, ale bez wątpienia pobudzi wszystkie zmysły. 

Kolejnego wieczoru inspiracją do kolacji będzie film “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” (reż. Gilles de Maistre). Film ten pokazuje pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Kolację tego wieczoru przygotują: legendarny Kurt Scheller wraz z jednym z najbardziej utalentowanych polskich szefów Robertem Skubiszem. Szefowie zaproponowali menu zatytułowane „Kulinarna historia zamknięta w wyjątkowych chwilach”, które już dzisiaj obiecuje wyjątkowe kulinarne doznania.

16 lipca Transatlantyk Festival przeniesie się na Kubę. Pokazany zostanie film “Kubańskie historie”, z kolei kolację przygotuje Robert Sowa - kucharz, restaurator i bez wątpienia jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce. Szef zaproponował menu, w którym można znaleźć bezpośrednie jak i pośrednie nawiązania do kubańskiej tradycji kulinarnej.

Z Kuby widzowie Transatlantyk Festival  zawitają do Izraela. 17 lipca pokazany zostanie film “W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” (reż. Roger M. Sherman). Kolację inspirowaną niepowtarzalnymi tradycjami kuchni Izraela przygotuje Marcin Popielarz. To jedno z najgorętszych nazwisk na kulinarnej scenie nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Szef przygotuje kolację “W stylu aszkenazyjskim”.

Ostatniego wieczoru (18.07) pokazany zostanie film "Wino we krwi" (reż. Emily Railsback), prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska, niebywały talent kulinarny, odznaczona przez przewodnik Gault & Millau tytułem Szef - Kobieta Roku. Szef przygotuje menu, w którym będzie można odnaleźć nuty gruzińskie nawiązujące do filmu, ponadto podczas kolacji serwowane będą również wina gruzińskie, w tym tradycyjne wino Qvevri.

 
Wszystkie menu będą dostępne także w wersji wegetariańskiej. Kolacja Roberta Sowy będzie serwowana ze specjalnie dobranymi winami z Pałacu Mierzęcin. Kolacje Wojciecha Modesta Amaro, Kurta Schellera i Roberta Skubisza, Marcina Popielarza oraz Justyny Słupskiej Kartaczowksiej będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami dzięki współpracy z Wine Direct by Partner Center.

BD / Transatlantyk Festival   25 czerwca 2018 10:51
Scroll